Cynamonowe pączki z czekoladą

Cynamonowe pączki z czekoladą
Zdjęcie - Cynamonowe pączki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe pączki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe pączki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe pączki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowe pączki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 ml rumu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g czekolady
  • dodatkowo 1l oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski z cynamonem. Dodajemy sól, obok drożdże.


Jajko, żółtka i cukier lekko ubijamy rózgą kuchenną. Gdy ładnie się spienią, dodajemy razem z letnim mlekiem i rumem do mąki z drożdżami. Zagniatamy ciasto.


Dodajemy 50 ml oleju i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 10-12 porcji. Z każdej z nich formujemy spłaszczone kulki. Nakładamy po łyżeczce posiekanej czekolady i bardzo dokładnie zlepiamy.

Układamy sklejeniem do dołu na oprószonej mąką stolnicy i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.


W tym czasie rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni C.

Smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem wg uznania.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów