Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

 

Ostatnio mam lekka obsesję drożdżową. Najchętniej jadłabym drożdżówki i ciasta drożdżowe codziennie na śniadanie! I do popołudniowej kawy, i na wieczorny deser. A pomyśleć, że kiedyś wydawało mi się, że nie lubię drożdżówek – wydało się, że po prostu nie jadłam dobrych. Od kiedy spróbowałam ciepłej, pysznej, mięciutkiej drożdżówki w mojej ulubionej kawiarni we Wrocławiu wpadłam na amen. Zaczęłam jeść i piec – najczęściej na mące pełnoziarnistej. Aż w końcu uplotłam z tego mięciutkiego ciasta piękny warkocz. A z niego powstał ten świąteczny drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami.

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto drożdżowe idealne na święta

Ten wieniec jest po prostu piękny. I gwarantuje Wam, że upieczony na Boże Narodzenie zrobi furorę na świątecznym stole. Poza tym – po jego upieczeniu cały dom wypełni się cudownie korzennym aromatem przypraw korzennych. Nadzienie jest pełne cynamonu i kardamonu, więc smakiem przypomina szwedzkie kannnelbullar (na które przepis znajdziecie tutaj) albo cinammon rolls. Przepis na ten wieniec drożdżowy jest prosty, a wykonaniu pomogą Wam zdjęcia z przygotowania krok po kroku – więc na pewno sobie poradzicie!

To ciasto wyrasta w nocy w lodówce!

Wiecie, co jeszcze jest cudowne w tym przepisie? Że wcale nie zajmuje aż tyle czasu. To dzięki temu, że to ciasto drożdżowe rośnie w nocy w lodówce. Takie nocne drożdżówki są najlepsze – wcześniej nigdy nie chciało mi się czekać na to aż wyrośnie i bardzo rzadko piekłam ten rodzaj ciast. Od kiedy dowiedziałam się o leżakowaniu (garowaniu) ciasta drożdżowego w lodówce przez noc pokochałam ten sposób. Dzięki temu rano potrzebuję maksymalnie godziny na upieczenie pysznego, pachnącego drożdżowego wypieku w sam raz na śniadanie do porannej kawy. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki na chwilę, aż wróci do temperatury pokojowej, chwilę wyrobić, uformować i już można piec! Super, prawda?

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowy wieniec w zdrowszej wersji

U mnie nic nie może być zwyczajne i zawsze staram się nieco odchudzić lub uzdrowić tradycyjne wersje ciast. Zamiast masy cukrowej do środka trafiły daktyle, które idealnie skomponowały się z przyprawami korzennymi, czekolada i orzechami. Do ciasta zamiast cukru dałam jak zwykle erytrol, ale oczywiście na cukrze też wyjdzie. Użyłam też pół na pół mąki pszennej z pszenną pełnoziarnistą i wyszło przepysznie. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe (nigdy nie potrafię poczekać, aż całkiem wystygnie), zaraz po upieczeniu. Pyszne jest też następnego dnia – wtedy dobrze jest włożyć je na sekundę do piekarnika lub mikrofali i zjadać cieplutkie, najlepiej z kawą, kakao, herbatą lub mlekiem. Tylko za szybko się kończy!

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

 

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

3 łyżki erytrolu lub cukru

1 łyżeczka cynamonu

7 g suchych drożdży

160 ml mleka podgrzanego do 36°C

1 jajko

30 g roztopionego masła

½ łyżki oleju

Składniki na farsz:

1 szklanka daktyli

3 łyżki cynamonu

2 łyżki kardamonu

½ szklanki wody

½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowe, migdały, włoskie

100 g posiekanej gorzkiej czekolady

2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy w dużej misce z erytrolem, solą, drożdżami i cynamonem. Dodajemy jajko i masło, mieszamy łyżką. Stopniowo dolewamy mleka, wyrabiając ciasto ręką. Przenosimy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, a szklankę daktyli zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy wszystko na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Daktyle blendujemy z przyprawami i wodą na gładką pastę.

Ciasto wyrabiamy chwilę ręką i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je daktylowa pastą, zostawiając 2 cm wolne z każdej strony i posypujemy orzechami oraz czekoladą. Ciasto zwijamy w rulon względem dłuższego boku. Przecinamy na pół ostrym nożem. Obie części odwracamy tyłem do siebie i zaplatamy warkocz – tak, aby cynamonowe warstwy były na zewnątrz. Formujemy wieniec. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Smarujemy wieniec masłem i pieczemy 20-25 minut bez termoobiegu.

Przygotowanie krok po kroku – przepis obrazkowy

Mam nadzieję, że opis przygotowania i formowania wieńca jest dla Was jasny, ale żeby ułatwić sprawę przygotowałam dla Was zdjęcia całego procesu krok po kroku. Teraz na pewno uda Wam się uformować piękne świąteczne ciasto!

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy dokładnie ręką.

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I wałkujemy na kształt prostokąta.Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smarujemy prostokąt nadzieniem, zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon. I ten rulon przekrajamy na pół.

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oddzielamy dwie części, a górę pozostawiamy połączoną. Ustawiamy je nadzieniem do góry.

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I zaplatamy warkocz!

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie z warkocza formujemy okrąg i łączymy dwa końce.

I pozostaje już tylko wstawienie do piekarnika! Wyrośnie piękny, świąteczny wieniec. Taki jak na zdjęciu..a właśnie, chcecie wiedzieć jak je zrobiłam?

Zdjęcie - Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie robiłam w świetle naturalnym, ze statywu z “loty ptaka”, czyli w formie typowego flat lay. Tło zrobiłam sama (możecie podobne u mnie zamówić, a wszystkie moje tła znajdziecie tutaj. W rogach zdjęcia poukładałam trochę igliwia zebranego w lesie, rozsypałam anyż i cynamon. W dwie maluteńkie i urocze miseczki, które kocham miłością wielką (kupione za grosze na targu staroci) wrzuciłam mąkę i część nadzienia. Mąkę dodatkowo nieco rozsypałam – tym bardziej, że formowałam ciasto na samym tle. Po prawej postawiłam czarny styropian, który pogłębiał cienie. Czarnym styropianem zakryłam tez przestrzeń między górną częścią zdjęcia a światłe – tak, aby wpadało tylko na wieniec.

Podczas pieczenia ciasta cały set-up sobie spokojnie czekał, a potem przyniosłam gotowy wieniec i zrobiłam jeszcze kilka zdjęć. Na tych zdjęciach, na których widać dłonie – to moje ? Te zdjęcia były robione samowyzwalaczem, więc cała sesja była dość męcząca – wstawanie i kucanie, wstawanie i kucanie ? Ale było warto!

Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania dotyczące całego procesu, zdjęcia lub przepisu – piszcie śmiało w komentarzach!

Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 35mm 1.8, statyw Benro IT15.

Kategorie przepisów