Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Zdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowa chałka drożdżowa – nie mogło jej zabraknąć w zbiorze przepisów! Tym razem w zdrowszej wersji.

Bez jajek, masła i laktozy-co nie wpłynęło na smak ciasta i jego strukturę.

Aż trudno ją odróżnić o tradycyjnej maślanej drożdżówki.

Chałka-od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa! Kiedy to wcinałam taką słodką domową bułkę posmarowaną masłem lub dżemem. Obowiązkowym dodatkiem do zestawu była szklanka mleka prosto od krowy ! Niestety z biegiem czasu wystąpiła u mnie nietolerancja kazeiny i laktozy, więc mleko krowie musiałam zastąpić mlekiem roślinnym. Ale tak jak pisałam wcześniej nie zmieniło to smaku ciasta ?

Najważniejsze! Przepis jest prosty i szybki. Drożdżową chałką możemy cieszyć się już w zaledwie 50 min!

Jesteście ciekawi przepisu ?

Zapraszam do dalszej części posta.

Zdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
35 g świeżych drożdży
180 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
50 g cukru
125 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 g mąki

Dodatkowo:

kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru pudru, migdały

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem pudrem. Odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie).

Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek. Zaplatamy warkocz chowając końce pod spód. Przekładamy chałkę na blachę wyłożoną papierem i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-35 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośniętą chałkę smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 25 min. Gotową bułkę studzimy na kratce.

Dodatkowe informacje:

1) W wersji wegańskiej mód można zamienić na cukier lub ksylitol.
2) Najlepiej użyć mleka bez laktozy lub migdałowego
3) Ekstrakt waniliowy to nie to samo co aromat ! Jeśli nie macie, możecie dodać kilka kropli aromatu.

Kaloryczność chałki:
1 kromka ok. 40 g – 142 kcal

Zdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chałka drożdżowa – bez   masła, jajek, nabiału - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów