Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Wciąż miksując dodajemy powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Powoli miksujemy do połączenia składników. Zioła drobno siekamy, jabłko obieramy i drobno kroimy w kostkę, i dodajemy do ciasta...
Cukier, cukier wanilinowy, masło lub szklankę oleju, wodę i kakao zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie dodajemy jajka, a także przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną...
Składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Z drożdży, cukru i letniego mleka przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę składników (bez tłuszczu) umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej, ponownie zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości...
Może narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :)
Na blogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste, ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał dla mnie ok kilograma jagód to mogłam poszaleć.
Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest – do słodkich owoców dajemy trochę mniej niż pół szklanki cukru do kwaśnych trochę więcej. Dziś crumble z jagodami.
Bardzo fajne wegetariańskie danie. Praktycznie możesz użyć różnych warzyw czy dodatków.
Dobrze jest tez dodać ser, który sie dobrze topi i jest wyrazisty w smaku.
Ciasto z agrestem od dawna za mną "chodziło', ale agrest to sezonowy owoc. Akurat teraz jest na niego pora. Uwaga, to ciasto nie ma proszku do pieczenia ani sody, a mimo to ładnie rośnie.
Moje ulubione ciasto zwłaszcza pod względem prostoty, szybkości przygotowania, małej ilości brudnych naczyń (bo tylko jedna większa miska) i prostych składników.
Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka ubijamy na sztywną, jasną pianę dodając po trochu cukier, im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty biszkopt, dlatego warto zarezerwować sobie na to więcej czasu. Sypkie składniki mieszamy razem i przesiewamy...
Moim idealnym pączkiem jest: pączek duży, smażony na oleju/ smalcu, koniecznie z białą obwódką, z lukrem oraz ze sporą ilością marmolady. Taki pączek, jaki jadałam w dzieciństwie.
Dziś przepis na pyszny, naprawdę pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis znalazłam tutaj (klik), ciasto wyszło idealne, z pysznym kruchym ciastem i bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-)
O tym cieście słyszałam już tyle razy, że w końcu musiałam spróbować i mogę powiedzieć jedno jest rewelacyjne i warte każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie.