Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak czyli klasyka sprzed lat . Niedawno moja mama upiekła na swoje imieniny pleśniaka, którego sporą porcję dostaliśmy na wynos. Mojej córce tak zasmakował babciny wypiek, że domagała się powtórki - w trybie pilnym :) W weekend wyciągnęłam stary zeszyt (taki jeszcze z panieńskich czasów), odnalazłam przepis i wzięłam się za pieczenie ciasta. Wyszło prawie jak u mamy . I zniknęło równie szybko ;)

przepis ze starego zeszytu

 

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo : 2 łyżki gorzkiego kakao

beza :

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

do przełożenia :

  • słoiczek powideł lub kwaśnego dżemu

 

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części.

Do jednej części ciasta dodać kakao, dokładnie wyrobić (ciasto ma mieć jednolitą konsystencję - gdyby się kruszyło, dodać trochę śmietany).

Ciasto z dodatkiem kakao i jedną część jasnego ciasta zapakować (osobno) do woreczków foliowych, włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałą część białego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Formę z ciastem schłodzić w lodówce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez ok.15 minut (powinno się zezłocić).

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Podpieczony spód posmarować powidłami, na powidła zetrzeć na grubej tarce kakaowe ciasto, na nie wyłożyć ubitą pianę - równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut. Kroić dopiero po ostudzeniu.

 

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów