Rożki waniliowe
Rożki waniliowe - bardzo proste w przygotowaniu, kruche i mocno pachnące wanilią ciasteczka.
Składniki (na ok. 60 szt.):
- 420 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g miękkiego masła
- miąższ z 1 laski wanilii
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól, jajko, masło (pocięte na mniejsze kawałki) i miąższ z wanilii. Zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta (fot.1). Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Jeżeli dysponujemy specjalną foremką silikonową do pieczenia rogalików - równomiernie wypełniamy jej wszystkie zagłębienia, następnie ostrożnie usuwamy nadmiar ciasta a na koniec wyrównujemy całość specjalną packą (fot.2). Jeżeli takiej foremki nie posiadamy - odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm, następnie tniemy go na krótsze części i formujemy rogaliki. Wszystkie rogaliki przygotowywane ręcznie bez formy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki umieścić w piekarniku na środkowej szynie i piec przez około 15-20 minut, do momentu kiedy lekką zbrązowieją na brzegu. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia (fot.3).
Do głębokiego talerza wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. W tak przygotowanej mieszance obtaczać pojedynczo (z każdej strony) - jeszcze lekko ciepłe rogaliki (fot.4).
drukuj przepis