Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami.(...) Ciasto pięknie wyrosło, owoce nie opadły, tylko utrzymały się na wierzchu. Wyszło naprawdę fajnie. Upiekłam je na wizytę koleżanki i zjadłyśmy pół blaszki, kiedy było jeszcze lekko ciepłe.
Piekłam już szarlotkę z budyniem i kruche ciasto z budyniową pianką. To pierwsze było ze zwykłym budyniem , a drugie z budyniowym proszkiem wymieszanym z pianą z białek. Dzisiejsza szarlotka jest czymś pośrednim , bo pianę miesza się z ugotowanym budyniem. Efekt bardzo smakowity - wprost rozpływa się w ustach :-)
Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
Zawijanie trójkącików z ciasta i formowanie ich w zgrabne rogaliki o kształcie księżyca sprawiło mi wiele przyjemności. To bardzo relaksujące zajęcie, szczególnie gdy masz świadomość, że za chwile upieczesz cudownie puszyste maślane rogaliki.
Bochenek miał cienką, chrupiącą skórkę i był zdecydowanie bardziej wilgotny od tego, który piekłam wcześniej. Muszę jeszcze tylko dopracować kilka szczegółów jak np. czas pieczenia (chleb wstawia się do zimnego piekarnika, więc siłą rzeczy trzeba piec dłużej) oraz w którym momencie zdjąć pokrywę, żeby skórka dobrze się zarumieniła.
Wędliny w sklepach są coraz gorsze. Pewnie, że mogłabym iść do sklepów firmowych, w których mogłabym zapłacić za szynkę jakieś 40-60 zł / 1kg. Ale po co, skoro mogę taką szynkę zrobić sama? To naprawdę nietrudne, a na pewno bardzo zdrowe i o niebo smaczniejsze, niż szynka kupowana w sklepie!
Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta, kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.
Nazwałam go chlebem pasterskim, ponieważ takie miałam skojarzenia, gdy chciałam upiec bochenek chleba z boczkiem. Dodatkowo na miąższ chleba wpływa jogurt naturalny, który sprawia, że jest on delikatny w smaku.
Uwielbiam szwedzkie klopsiki. Każda wizyta w IKEA kończy się zakupem paczki i zjedzeniem ich najpóźniej następnego dnia. Postanowiłam zrobić je swoje własne i rozpoczęłam poszukiwania przepisu.
Lubię eksperymentować ze smakami chleba dodając do nich co raz to nowe płyny zamiast tradycyjnego użycia wody. Dowodem na to, że można użyć praktycznie wszystkiego w płynnej formie, co nadaje się do wypicia jest kolejny przepis, który chciałabym wam przedstawić- chleb herbaciany.
Paszteciki z farszem ruskim do szybkiego wykonania, kiedy nie mamy czasu kleić pierogów. W dodatku bardzo dobrze smakują w połączeniu z ciastem francuskim, sezamem i serem.
Polecam...
Powiem nieskromnie, żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie i wypadowo, a żeberka były pysznym dopełnieniem.