Chleb jogurtowy
pyszny, lekki chleb, na który przepis wyszperałam w książce "Pieczenie chleba" autorstwa Lindy Doeser. oczywiście, nie obyło się bez zmian drobnych :)
składniki:
- 150 ml letniej wody
- 125ml jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu (dałam jasny zamiast ciemnego)
- 200g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej z pełnego przemiału (tu dałam lubellę pełnoziarnistą w zamian)
- 25g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka soli (1 łyżka stołowa - bdb!)
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
przygotowanie:
składniki włożyć do maszyny: najpierw mokre, potem mąkę równo rozprowadzić w pojemniku, tak aby woda nie wypływała spod niej. sól i otręby nałożyć do przeciwległych kątów formy. na środku formy zrobić dołek, i tam wsypać drożdże.
ustawić program DOUGH - podstawowy, i jasną skórkę.
wychodzi przepyszny, lekki - ale nie za bardzo. z odrobiną słodyczy - ale bez przesady. idealny na śniadania :)