Szynka domowa - peklowanie mięsa
Początkowo pomysł peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka skutecznie mnie namówiła, długo się nie zastanawiając kupiłam mięso, przygotowałam zalewę z soli peklowej i umieściłam w niej mięso. Codziennie zgodnie z zalezeniami je obracałam, czując się trochę jak w laboratorium. Gdy 5 dnia przy zmianie zalewy wciąż nie dopadły mnie żadne niepożądane zapachy kamień spadł mi z serca. Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.
Ilość: 80dag
Czas przygotowania: ok. 10dni
Poziom trudności: 2/10
Składniki:
- 80dag szynki
- 1 opakowanie soli peklowej
- Ząbków czosnku
- Pieprz
- Ziele angielskie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Naczynie do peklowania myjemy i sparzamy wrzątkiem.
2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól peklową, dodając pozostałe przyprawy.
3. Zalewę studzimy i chłodzimy.
4. Czyste umyte mięso (bez kości) umieszczamy w zalewie w razie potrzeby obciążając je talerzykiem aby całe było przykryte zalewą.
5. Mięso w zalewie wstawiamy do lodówki.
6. Codziennie je obracamy.
7. Po 5 dniach zmieniamy zalewę na świeżą.
8. Po 10 dniach mięso opłukujemy. Wiążemy sznurkiem do wędlin.
9. Mięso wedle upodobań można oprószyć grubomielonym pieprzem lub majerankiem.
10. Pieczemy je około 1h w 215st.