Szynka domowa - peklowanie mięsa

Szynka domowa - peklowanie  mięsa

Początkowo pomysł  peklowania wydał mi się raczej przerażający i lekko niehigieniczny. Bo przecież przechowywanie surowego mięsa w lodówce dłuższy czas nie kojarzy się zdrowo. Jednak koleżanka skutecznie mnie namówiła, długo się nie zastanawiając kupiłam mięso, przygotowałam zalewę z soli peklowej i umieściłam w niej mięso. Codziennie zgodnie z zalezeniami je obracałam, czując się trochę jak w laboratorium. Gdy 5 dnia przy zmianie zalewy wciąż nie dopadły mnie żadne niepożądane zapachy kamień spadł mi z serca. Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.

Zdjęcie - Szynka domowa- peklowanie  mięsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 80dag

Czas przygotowania: ok. 10dni

Poziom trudności: 2/10

Składniki:

  • 80dag szynki
  • 1 opakowanie soli peklowej
  •  Ząbków czosnku
  • Pieprz
  • Ziele angielskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Naczynie do peklowania myjemy i sparzamy wrzątkiem.

2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól peklową, dodając pozostałe przyprawy.

3. Zalewę studzimy i chłodzimy.

4. Czyste umyte mięso (bez kości) umieszczamy w zalewie w razie potrzeby obciążając je talerzykiem aby całe było przykryte zalewą.

5. Mięso w zalewie wstawiamy do lodówki.

6. Codziennie je obracamy.

7. Po 5 dniach zmieniamy zalewę na świeżą.

8. Po 10 dniach mięso opłukujemy. Wiążemy sznurkiem do wędlin.

9. Mięso wedle upodobań można oprószyć grubomielonym pieprzem lub majerankiem.

10. Pieczemy je około 1h w 215st.

Kategorie przepisów