Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są: mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda. Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami
Zrobienie właśnie takiego lekkiego, kolorowego tortu miałam w planach od dawna. Idealną okazją okazał się Dzień Ojca. Delikatny biszkopt, w połączeniu ze śmietankowym kremem, a do tego świeże owoce, dał rozpływający się w ustach efekt.
Każdy chce mieć swoją „wrocławską", która najprawdopodobniej wywodzi się nie od nas, a od Francuzów, gdyż bardzo przypomina tamtejszą bagietkę . Różni się jednak od niej tym, że jest jak trochę krótsza i grubsza, ale bardzo podobnie miękka o delikatnym miąższu i skórce.
Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha!
Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki.
Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Świetny do domowej biesiady kto go zasmakuje pierwszy raz nie będzie mógł przestać ... Polecam dla smakoszy
Ugotowane ziemniaki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich dociskamy tłuczkiem do ziemniaków, aż pękną i spłaszczą się odrobinę. Na każdy ziemniak nakładamy masło cytrynowe i odrobinę rozsmarowujemy...
W sprzedaży jest specjalna mieszanka do tempurowego ciasta (...)Jeśli jej nie macie, to wystarczy wymieszać 150 g mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli.Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste.Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka...
Uwielbiam zapach świeżego pieczywa który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, nigdy nie mogę się doczekać tego domowego - wyciągniętego wprost z piekarnika. Dziś jedziemy nad wodę i takie bułeczki jak znalazł .... Chrupiące i pachnące ziołami oraz czosnkiem
Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.
Jako małe dziecko strasznie lubiłam odrywać po kawałku świeżej bułki i maczać ją w ostrej musztardzie. (...) Zainspirowało mnie to do stworzenia czegoś co połączy te dwa smaki- bułeczek musztardowych. Świetnie sprawdzą się podczas letnich grillów, bo idealnie pasują do kiełbasek.
Zakochałam się w konsystencji chleba z ziemniakami. Jest bardzo delikatna, wilgotna i przez długi czas pozostaje świeża. To coś, czego nie można niczym zastąpić. Jestem wielką fanką chleba czosnkowego (...) tym razem chciałam, żeby sama konsystencja przesiąkła czosnkiem, stąd dodatek wersji suszonej.
Zimne mleko wymieszać z kaszką manną ,budyniem i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. (...) Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę. Taką masa smarujemy biszkopt.
W tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować.