Szarlotka z budyniową pianką


Piekłam już szarlotkę z budyniem i kruche ciasto z budyniową pianką. To pierwsze było ze zwykłym budyniem , a drugie z budyniowym proszkiem wymieszanym z pianą z białek. Dzisiejsza szarlotka jest czymś pośrednim , bo pianę miesza się z ugotowanym budyniem. Efekt bardzo smakowity - wprost rozpływa się w ustach :-) Źródłem inspiracji był ten przepis.
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła (lub magaryny)
- 5 żółtek
- 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Masa:
- 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
- 1/2 l tłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 180 g cukru

Poza tym:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku)


Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić.

Masa:
Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

Piec przez ok. 60 minut w 180ºC.

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka „Złota Rosa” z budyniem i bezą
6

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek z jabłkami i budyniem
23

Placek z jabłkami i budyniem

Kaś Kaś
Bake&Taste

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa
1

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokus…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis

Ciasto z jabłkami i kruszonką…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruchy placek z jabłkami – przepis
1

Kruchy placek z jabłkami – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)
12

Eplepai- norweski jabłecznik (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty