Chleb herbaciany
Lubię eksperymentować ze smakami chleba dodając do nich co raz to nowe płyny zamiast tradycyjnego użycia wody. Dowodem na to, że można użyć praktycznie wszystkiego w płynnej formie, co nadaje się do wypicia jest kolejny przepis, który chciałabym wam przedstawić- chleb herbaciany.
Używałyśmy już wielu innych napojów, ale wcześniej nie eksperymentowałam z herbatą. Idealnie wpłynęła na smak i konsystencję chleba, gdyż wyszedł wyjątkowo delikatny. Wystarczy zaparzyć odpowiednią ilość herbaty w dzbanku, poczekać aż lekko ostygnie i już nadaje się do użycia przy zagniataniu ciasta. Polecam, bo jest wyjątkowo prosty w wykonaniu.
Chleb herbaciany #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 45 mins Serves: 1 Ingredients- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 250 ml czarnej herbaty
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Zaparz herbatę w dzbanku i daj jej ostygnąć, tak, aby ciepła, ale nie gorąca.
- Powoli zacznij dolewać herbatę do miski z suchymi składnikami i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję i jeszcze przez dodatkowe kilka minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
- Po upływie czasu wyrastania, wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i uformuj z niego okrągły bochenek.
- Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i ponownie odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut aby ciasto jeszcze urosło.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź blachę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
- Daj ciastu ostygnąć.