Burgery indycze z cukinią

Burgery indycze z cukinią
Dwie spore cukinie, które koleżanka pozostawiła mi w spadku wyjeżdżając na urlop czekały... I jakoś wyjątkowo nie mogłam na nic się zdecydować. Przeszukując zasoby chorwackiej Coolinariki natrafiłam na ten przepis. Wiedziałam od razu jak skończą te dwie cukinie od Beaty.
Burgery z mięsa indyczego z cukinią - Laura
Masę mięsno-warzywną zrobiłam z podwójnej ilości składników i za jednym razem powstały dwa całkowicie odmienne obiady, już jutro zapraszam na pulpety.


SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • tarta bułka ok. 2-3 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do przygotowania można wykorzystać większą cukinię, łyżeczką trzeba wyjąć miąższ z pestkami. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.

Formować kotlety, spłaszczyć i smażyć lub piec na grillu. Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, oba smakowały mu bardzo.

Kategorie przepisów