Burgery indycze z cukinią
Dwie spore cukinie, które koleżanka pozostawiła mi w spadku wyjeżdżając na urlop czekały... I jakoś wyjątkowo nie mogłam na nic się zdecydować. Przeszukując zasoby chorwackiej Coolinariki natrafiłam na ten przepis. Wiedziałam od razu jak skończą te dwie cukinie od Beaty.
Burgery z mięsa indyczego z cukinią - Laura
Masę mięsno-warzywną zrobiłam z podwójnej ilości składników i za jednym razem powstały dwa całkowicie odmienne obiady, już jutro zapraszam na pulpety.
SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
Formować kotlety, spłaszczyć i smażyć lub piec na grillu. Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, oba smakowały mu bardzo.
Burgery z mięsa indyczego z cukinią - Laura
Masę mięsno-warzywną zrobiłam z podwójnej ilości składników i za jednym razem powstały dwa całkowicie odmienne obiady, już jutro zapraszam na pulpety.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
- 1/2 kg startej cukinii
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- tarta bułka ok. 2-3 łyżki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
Formować kotlety, spłaszczyć i smażyć lub piec na grillu. Zrobiłam obie wersje i muszę przyznać, że zaskoczona byłam aż tak dużą różnicą w smaku. Syn uznał, że te smażone burgery były lepsze, mąż stwierdził, że były różne, oba smakowały mu bardzo.