Chleb pasterski na zakwasie
Oto kolejny chleb z serii zakwasowych, z wykorzystaniem domowego zakwasu żytniego, na który przepis znajdziecie tutaj.
Nazwałam go chlebem pasterskim, ponieważ takie miałam skojarzenia, gdy chciałam upiec bochenek chleba z boczkiem. Dodatkowo na miąższ chleba wpływa jogurt naturalny, który sprawia, że jest on delikatny w smaku.
Nie jest to zdecydowanie nudny, bez wyrazu chleb, ponieważ charakteru dodaje mu właśnie dodatek boczku.
Myślę, że może przypaść do gustu szczególnie Panom jako zagryzka do solidnych potraw, takich jak bigos, czy gulasz. My próbowaliśmy go z jajecznicą na boczku, ze szczypiorkiem, więc pasował do śniadania znakomicie. Mnie również smakował, gdy jedząc z nim kanapki chętnie natrafiałam na kawałki boczku w środku.
Chleb pasterski na zakwasie Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 hours Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 3 hours 35 mins Porcje: 1 Składniki- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 180 ml letniej wody
- łyżeczka suszonych drożdży ( można pominąć)
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- 250 g wędzonego boczku
- Boczek siekamy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni (nie potrzeba dodatkowo oliwy, czy masła, bo boczek wytopi z siebie tłuszcz).
- Smażymy przez kilka minut aż się zarumieni i przekładamy go do miseczki, pozbywając się tłuszczu z patelni.
- W misie umieszczamy mąki, drożdże oraz sól. Robimy wgłębienie i umieszczamy w nim zakwas żytni.
- Składniki ze sobą mieszamy wlewając powoli letnią wodę, na przemian z jogurtem naturalnym.
- Następnie dodajemy boczek i dalej mieszamy ciasto. Gdy składniki się ze sobą połączą otrzymamy dosyć luźne ciasto.
- Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
- Po tym czasie ciasto powinno lekko urosnąć.
- Na stolnicy wysypujemy odrobinę mąki żytniej i przekładamy na nią ciasto chlebowe.
- Krótko wyrabiamy 2-3 minuty, aż ciasto zbije się w kulę (można podsypywać ciasto mąką).
- Uformowaną kulę z ciasta przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy zgrabną kulę, którą nacinamy z wierzchu ostrym nożem (widoczne na zdjęciu).
- Chleb pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20.
- Upieczony chleb studzimy przed podaniem.