Paszteciki ruskie na szybko
Paszteciki z farszem ruskim do szybkiego wykonania, kiedy nie mamy czasu kleić pierogów. W dodatku bardzo dobrze smakują w połączeniu z ciastem francuskim, sezamem i serem. Polecam...
Na 12 małych pasztecików- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 - 3 duże ugotowane ziemniaki
- 250 g białego twarogu
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 1 jajko
- sezam do posypania
opcjonalnie
- 15 dag tartego żółtego sera
- szczypta suszonych ziół
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano - przestudzić i dodać do ziemniaków. Następnie dodać pokruszony twaróg, starty ser żółty, zioła - całość jeszcze przyprawić solą i pieprzem do smaku ,wymieszać.
Rozwinąć ciasto francuskie posmarować farszem i zwinąć w rulonik pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - można ścisnąć końcówki aby farsz nie wypłynął. Paszteciki posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-25 minut do zrumienienia się.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego
Wydrukuj przepis