Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra
Stało się, polubiłam krewetki:)
Inspirując się smakami poznanymi w
pewnej greckiej tawernie, przygotowałam krewetki duszone na maśle z
czosnkiem, chilli, świeżą kolendrą. Całość skropioną sokiem z
cytryny stworzyła pyszną przekąskę idealnie nadającą się na
piknik.
Niezwykłe łatwy i prosty przepis
polecam wszystkim amatorom tych owoców morza oraz czosnku który
jest dość mocno wyczuwalny w daniu.
Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra:
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję czosnek i płatki chilli, smażę ok 1 min. Następnie dodaję krewetki, smażę na średnim płomieniu ok 3-5 min aż lekko się przyrumienią. Dodaję posiekaną kolendrę, smażę jeszcze przez 1 min, zdejmuję patelnie z kuchenki. Skrapiam całość obficie sokiem z cytryny, przyprawiam do smaku solą.
Smacznego
Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra:
- 200 g ugotowanych krewetek królewskich
- 50g masła
- 3-4 ząbki czosnku, posiekane
- ½ łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- sól
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję czosnek i płatki chilli, smażę ok 1 min. Następnie dodaję krewetki, smażę na średnim płomieniu ok 3-5 min aż lekko się przyrumienią. Dodaję posiekaną kolendrę, smażę jeszcze przez 1 min, zdejmuję patelnie z kuchenki. Skrapiam całość obficie sokiem z cytryny, przyprawiam do smaku solą.
Smacznego