Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra

Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra
Zdjęcie - Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiStało się, polubiłam krewetki:) Inspirując się smakami poznanymi w pewnej greckiej tawernie, przygotowałam krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli, świeżą kolendrą. Całość skropioną sokiem z cytryny stworzyła pyszną przekąskę idealnie nadającą się na piknik. Niezwykłe łatwy i prosty przepis polecam wszystkim amatorom tych owoców morza oraz czosnku który jest dość mocno wyczuwalny w daniu.
Krewetki duszone na maśle z czosnkiem, chilli i kolendra:
  • 200 g ugotowanych krewetek królewskich
  • 50g masła
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól

Masło rozpuszczam na patelni, dodaję czosnek i płatki chilli, smażę ok 1 min. Następnie dodaję krewetki, smażę na średnim płomieniu ok 3-5 min aż lekko się przyrumienią. Dodaję posiekaną kolendrę, smażę jeszcze przez 1 min, zdejmuję patelnie z kuchenki. Skrapiam całość obficie sokiem z cytryny, przyprawiam do smaku solą.
Smacznego

Kategorie przepisów