Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Zdjęcie - Rogaliki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam już za sobą produkcję croissantów z domowego ciasta francuskiego, dlatego uznałam, że to odpowiedni czas, aby zabrać się wkońcu za klasyczne rogaliki maślane.

Robi się je o wiele łatwiej i szybciej, a są równie pyszne co ich francuskie odpowiedniki.

Zawijanie trójkącików z ciasta i formowanie ich w zgrabne rogaliki o kształcie księżyca sprawiło mi wiele przyjemności. To bardzo relaksujące zajęcie, szczególnie gdy masz świadomość, że za chwile upieczesz cudownie puszyste maślane rogaliki.

Wyszły mięciutkie i rumiane, w smaku delikatnie słodkawe.

Na pewno je jeszcze powtórzę, może następnym razem z czekoladowo-karmelowym nadzieniem :)

Zdjęcie - Rogaliki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rogaliki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki maślane Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 40 mins Czas pieczenia: 10 mins Całkowity czas: 1 hour 50 mins Składniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 14 g suszonych drożdży instant (2 torebki)
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka + jajko do posmarowania
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, a następnie studzimy.
  3. Mleko powinno być letnie – można sprawdziś za pomocą termometra (ok. 35-40 stopni).
  4. Do mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy ektrakt z wanilii i zaczynamy wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem).
  5. W tym czasie dolewamy stopniowo letnie mleko z masłem.
  6. W sumie ciasto wyrabiamy przez ok. 8 minut.
  7. Będzie ono miało konsystencję raczej gęstą i lepką. Ciasto w misie przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części.
  9. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości 50 mm.
  10. Koło dzielimy na 8 częsci. Z każdego trójkącika formujemy rogalik, zaczynając od jego podstawy i przeciągając ciasto ku wierzchołkowi.
  11. Uformowane rogaliki zawijamy w kształt księżyca, przekładamy na pergamin i blachę. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  12. Rozbełtanym jajkiem z łyżką wody smarujemy pędzelkiem wierzch rogalików, posypujemy szczyptą cukru.
  13. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy przez 10 minut.
  14. Wyciągamy z piekarnika i przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.
2.2.8

Zdjęcie - Rogaliki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów