Rogaliki maślane
Mam już za sobą produkcję croissantów z domowego ciasta francuskiego, dlatego uznałam, że to odpowiedni czas, aby zabrać się wkońcu za klasyczne rogaliki maślane.
Robi się je o wiele łatwiej i szybciej, a są równie pyszne co ich francuskie odpowiedniki.
Zawijanie trójkącików z ciasta i formowanie ich w zgrabne rogaliki o kształcie księżyca sprawiło mi wiele przyjemności. To bardzo relaksujące zajęcie, szczególnie gdy masz świadomość, że za chwile upieczesz cudownie puszyste maślane rogaliki.
Wyszły mięciutkie i rumiane, w smaku delikatnie słodkawe.
Na pewno je jeszcze powtórzę, może następnym razem z czekoladowo-karmelowym nadzieniem
Rogaliki maślane Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 40 mins Czas pieczenia: 10 mins Całkowity czas: 1 hour 50 mins Składniki- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 14 g suszonych drożdży instant (2 torebki)
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka + jajko do posmarowania
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- 150 g cukru
- szczypta soli
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże.
- W garnuszku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, a następnie studzimy.
- Mleko powinno być letnie – można sprawdziś za pomocą termometra (ok. 35-40 stopni).
- Do mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy ektrakt z wanilii i zaczynamy wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem).
- W tym czasie dolewamy stopniowo letnie mleko z masłem.
- W sumie ciasto wyrabiamy przez ok. 8 minut.
- Będzie ono miało konsystencję raczej gęstą i lepką. Ciasto w misie przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części.
- Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości 50 mm.
- Koło dzielimy na 8 częsci. Z każdego trójkącika formujemy rogalik, zaczynając od jego podstawy i przeciągając ciasto ku wierzchołkowi.
- Uformowane rogaliki zawijamy w kształt księżyca, przekładamy na pergamin i blachę. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Rozbełtanym jajkiem z łyżką wody smarujemy pędzelkiem wierzch rogalików, posypujemy szczyptą cukru.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy przez 10 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.