Pewnie nazwa tego ciasta nasuwa Wam skojarzenie z miodem natomiast w tym przypadku nawiązuje raczej do tego, że wyglądem przypomina pszczołę. Ale nie o nazwę tu chodzi a o smak bo ciasto jest niesamowite.
Biszkoptowa rolada z kremem jest ciastem klasycznie prostym, ale jej smak jest niebanalny. Delikatne, mięciutkie ciasto przełożone słodkim kremem, który łamią kwaśne wiśnie. Idealna propozycja jeśli macie ochotę na lekki deser.
czyli murzynek z dżemem wiśniowym, nasączony wiśniowa nalewką. Przepis na ciasto ma więcej lat niż ja, a dostałam go od siostry bliźniaczki mojego dziadka. Jest to jeden z najlepszych przepisów jaki wypróbowałam na murzynka.
Tort jak marzenie, jeden z najlepszych jaki miałam okazję jeść. Robiłam go już kilka razy, zawsze z tym samym przepysznym i zachwycającym efektem końcowym.
Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.
W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów.
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, w związku z tym postanowiłam wypróbować przepis na babkę majonezową. Babka wyszła bardzo puszysta, pyszna, w ogóle nie czuć majonezu.
W tym roku Swieta w mojej rodzinie obfitowaly w baby. Jak nigdy na stole zagoscilo kilka roznych babek i malych i duzych, o roznych smakach i ksztaltach.
Skoro dziś obchodzimy Dzień Czekolady, nie mogłam opublikować innego przepisu niż ten na czekoladową babkę :) Ciasto jest pyszne - delikatne, niezbyt suche, o wyczuwalnym smaku orzechów laskowych. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze ten smak wzbogaca.
ponieważ dzisiaj jest święto czekolady to nie mogło być inaczej. Z samego rana zabrałam się za pieczenie i powstała znakomita baba czekoladowa z bakaliami (poświąteczne resztki), oblana dodatkowo gorzką czekoladą i pachnąca wanilią.
Nela Rubinstein wspaniale pisze o babce:
"Od kiedy pamiętam babka, była w naszej rodzinie ulubionym dodatkiem do kawy, herbaty, mleka, czekolady i wszystkich innych napojów. Upieczona w podłużnej formie, zwana była przez nas bułką. Babka, obok mazurków, rozmaitych tortów i innych łakoci jak chrust czy racuszki, nieodmiennie królowała na wielkanocnym stole.
Kolejną babką, którą upiekłam na święta była babka herbaciana. Przepis na nią już mam na blogu, ale myślę, że warto o niej przypomnieć. To bardzo dobra babka, lekko wilgotna i z delikatnie wyczuwalnym herbacianym aromatem.