Wielkanocna baba migdałowa

Wielkanocna baba migdałowa

Zdjęcie - Wielkanocna baba migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Bardzo soczysta i aromatyczna babka, doskonała na nasz wielkanocny stół. Sekretem jej udanego wypieku jest dobre jakościowo masło i bardzo drobno zmielone migdały. Można to zrobić w młynku, rozdrabniaczu lub malakserze. Warunek jest jeden – migdały muszą być dobrze wysuszone. Najlepiej sparzyć je i obrać z łupiny dwa dni wcześniej. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku i zostawić do wyschnięcia. W międzyczasie można je pomieszać i przełożyć na suchy ręcznik.”
Zdjęcie - Wielkanocna baba migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanocna baba migdałowa
Składniki:
okrągła forma z kominkiem φ20cm


250g mąki
250g masła
200g cukru pudru
4 jajka
150g zmielonych migdałów
25ml likieru migdałowego „Amaretto”
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
2 opakowania białej polewy Dr Oetkera
2 łyżki stopionej mlecznej czekolady
kolorowe drażetki M&M's

2 łyżki stopionego masła do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Utrzeć masło z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać likier migdałowy i wsypać zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać.

Przy pomocy pędzelka wysmarować starannie formę do pieczenia. Oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i piec ok. 75 minut w temp. 180°C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Odczekać 10 minut i wyrzucić babkę na kratę kuchenną do wystudzenia.

Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu. Polać wystudzone ciasto. Udekorować kolorowymi drażetkami i mleczną czekoladą.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2
Zdjęcie - Wielkanocna baba migdałowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów