Murzynek 'mon cheri'

Murzynek 'mon cheri'
Zdjęcie - Murzynek 'mon cheri' - Przepisy kulinarne ze zdjęciami... czyli murzynek z dżemem wiśniowym, nasączony wiśniowa nalewką.
Przepis na ciasto ma więcej lat niż ja, a dostałam go od siostry bliźniaczki mojego dziadka. Jest to jeden z najlepszych przepisów jaki wypróbowałam na murzynka.
Ciasto jest wilgotne i mocno pijane, dlatego też jest to słodycz zdecydowanie tylko i wyłącznie dla dorosłych. Bo w sumie nie ma to tamto, nam (tym liczącym kolejne 18nastki), tez się coś od życia należy:)



Murzynek 'mon cheri':
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml likieru wiśniowego lub wiśniówki
  • 50 ml wody
  • polewa czekoladowa z TEGO przepisu, suszone wiśnie - do dekoracji

Mąkę mieszam z kakao i soda, przesiewam.
W dużej misce ubijam na gładką i puszystą masę jajka z cukrem, dodaję dżem, masło i śmietanę, dokładnie mieszam. Następnie wsypuję mąkę, miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Gotową masę wlewam do tortownicy o śr. 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st. ok 1 h, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę w foremce na kratce kuchennej.

W szklance mieszam likier lub wiśniówkę z woda. Ostudzone ciasto delikatnie nakłuwam wykałaczką i nasączam równomiernie mieszaniną alkoholu i wody.

Gotowe nasączone ciasto polewam polewą czekoladową i dekoruję suszonymi wiśniami.

Smacznego

Kategorie przepisów