Babka herbaciana

Babka herbaciana

                       Kolejną babką, którą upiekłam na święta była babka herbaciana. Przepis na nią już mam na blogu, ale myślę, że warto o niej przypomnieć. To bardzo dobra babka, lekko wilgotna i z delikatnie wyczuwalnym herbacianym aromatem. Poprzednio użyłam do niej herbaty Earl Grey, a tym razem czarnej herbaty truskawkowej. Przepis z bloga Atinki.

Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*500 g mąki

*160 g masła

*200 g cukru

*4 żółtka

*2 szklanki mocnej herbaty (u mnie czarna truskawkowa)

*160 g rodzynek

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*łyżeczka startej skórki z cytryny

*szczypta soli

 

Składniki na lukier:

*pół szklanki cukru pudru

*sok z połowy cytryny


Wykonanie:

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia. 

Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w formie na babkę z kominkiem. 

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC. 

Po wystudzeniu babkę polukrować.

Smacznego:)

Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Babka herbaciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów