Chałwowiec

Chałwowiec

Zdjęcie - Chałwowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie chałwę, polecam ciasto o nazwie chałwowiec. Przepis znalazłam na blogu Myniolinki. Choć nie jestem fanką chałwy muszę przyznać, że ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem chałwowym, na wierzch starta gorzka czekolada i można jeść :-) Smakował mi szczególnie po schłodzeniu, prawie jak lody, gorąco zachęcam do wypróbowania!

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • szklanka cukru kryształu
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • szczypta soli

Składniki na krem chałwowy:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła - 25 dag
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dkg chałwy waniliowej

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksować stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie dodać  żółtka i wymieszać dokładnie łyżką. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.

Budynie ugotować na mleku i ostudzić. Masło ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę (ja użyłam blendera).

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem i na niego rozsmarować pozostałą część kremu. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, przechowywać w zimnym miejscu.

Smacznego :)

Kategorie przepisów