Chałwowiec
Jeśli lubicie chałwę, polecam ciasto o nazwie chałwowiec. Przepis znalazłam na blogu Myniolinki. Choć nie jestem fanką chałwy muszę przyznać, że ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem chałwowym, na wierzch starta gorzka czekolada i można jeść :-) Smakował mi szczególnie po schłodzeniu, prawie jak lody, gorąco zachęcam do wypróbowania!
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- szklanka cukru kryształu
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
- szczypta soli
Składniki na krem chałwowy:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1 kostka masła - 25 dag
- 3 szklanki mleka
- 30 dkg chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- gorzka czekolada
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksować stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie dodać żółtka i wymieszać dokładnie łyżką. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie o wymiarach 35 x 20 cm. przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto po upieczeniu przekroić na pół.
Budynie ugotować na mleku i ostudzić. Masło ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę (ja użyłam blendera).
Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem i na niego rozsmarować pozostałą część kremu. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, przechowywać w zimnym miejscu.
Smacznego :)