POCAŁUNEK MURZYNA

POCAŁUNEK MURZYNA
Nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta i nie pamiętam też skąd mam ten przepis. Jest on wpięty do moich notatek od wielu, wielu lat i muszę przyznać, że w ostatnich jakoś został zapomniany. Przygotowując menu na Święta Wielkanocne i przeglądając notatki wygrzebałam go i postanowiłam przygotować to naprawdę przepyszne ciasto.

Zdjęcie - POCAŁUNEK MURZYNA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pocałunek Murzyna - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi...)
Mąkę i sodę przesiać. Mak sparzyć i utrzeć w makutrze lub zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Bakalie drobno posiekać.

Jajko utrzeć z cukrem, dodając po trochę: śmietanę, mąkę z sodą oraz ocet. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.

Ciasto podzielić na trzy części.

Do pierwszej dodać utarty mak, do drugiej kakao, do trzeciej bakalie.

Osobno upiec trzy placki - każdy po około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i nadal ucierać. Mleko zagotować. Wrzące mleko wlewać cienką strużką do masy jajecznej ciągle ją ucierając. Masę ostudzić.

Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej masy.

Gotowym kremem przełożyć placki - kolejność dowolna

Kategorie przepisów