Babka majonezowa
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, w związku z tym postanowiłam wypróbować przepis na babkę majonezową. Babka wyszła bardzo puszysta, pyszna, w ogóle nie czuć majonezu. To moja świąteczna propozycja do wykorzystania na święta, polecam !
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 4 łyżki majonezu
- cukier waniliowy
- olejek rumowy lub cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło lub margaryna - do wysmarowani formy
- bułka tarta
Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli, ubijając dodać cukier. Następnie wrzucić żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, olejek, wszystko wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać majonez i dokładnie połączyć z masą.
Ciasto wylać do formy z kominkiem. Forma powinna być wysmarowana masłem i dokładnie wysypana bułką tartą. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C (przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła, nakłuć parę razy babkę, patyczek musi być suchy).
Smacznego!