Babka śmietankowa na białkach
Poniższy przepis jest idealny. Jeśli jeszcze ktoś nie zdążył upiec babki, to polecam - wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, a babka jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach. Rewelacja!
Źródło: addio pomidory
Składniki na małą formę:
2 białka
100 g cukru pudru
45 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane górskie)
35 g mąki tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
95 g śmietany kremówki
55 g masła
3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ laski wanilii lub ulubiony aromat, np. rumowy - ja dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Śmietankę podgrzej delikatnie razem z masłem, do rozpuszczenia. Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Mąkę i proszek wymieszaj. Do białek dodaj powoli śmietankę z masłem, następnie dosyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy, piecz przez 35-40 minut w 175 stopniach (bez nawiewu). Gotową babkę polej polewą lub posyp cukrem pudrem.
Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom Kuchni pod Świerkami składam najlepsze życzenia wielkanocne!