Babka śmietankowa na białkach

Babka śmietankowa na białkach

Poniższy przepis jest idealny. Jeśli jeszcze ktoś nie zdążył upiec babki, to polecam - wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, a babka jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach. Rewelacja!

Zdjęcie - Babka śmietankowa na białkach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Źródło: addio pomidory

Składniki na małą formę:

2 białka

100 g cukru pudru

45 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane górskie)

35 g mąki tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

95 g śmietany kremówki

55 g masła

3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

½ laski wanilii lub ulubiony aromat, np. rumowy - ja dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę podgrzej delikatnie razem z masłem, do rozpuszczenia. Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Mąkę i proszek wymieszaj. Do białek dodaj powoli śmietankę z masłem, następnie dosyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy, piecz przez 35-40 minut w 175 stopniach (bez nawiewu). Gotową babkę polej polewą lub posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie - Babka śmietankowa na białkach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom Kuchni pod Świerkami składam najlepsze życzenia wielkanocne! 

 

Kategorie przepisów