Babka czekoladowa z bakaliami
„Chociaż w Święta na naszym stole pojawiły się ciasta czekoladowe, to chłopcy mocno wyposzczeni przez Wielki Post w dalszym ciągu się ich domagają. A ponieważ dzisiaj jest święto czekolady to nie mogło być inaczej. Z samego rana zabrałam się za pieczenie i powstała znakomita baba czekoladowa z bakaliami (poświąteczne resztki), oblana dodatkowo gorzką czekoladą i pachnąca wanilią.
Babka czekoladowa z bakaliami
Składniki:
200g masła
200g mąki
4 jajka
75g cukru
75g brązowego cukru
100g gorzkiej czekolady
200g ugotowanego budyniu czekoladowego z lodówki
75ml mleka
100g zmielonych orzechów laskowych
100g suszonej żurawiny
100g posiekanych orzechów nerkowca
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki kremowej
Dekoracja:
Perełki cukrowe
Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać cukier biały i brązowy oraz jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać w dwóch porcjach do ciasta, mieszając na średnich obrotach. Dodać aromat waniliowy, budyń, rozpuszczoną czekoladę, żurawinę i orzechy. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę o śr. 22cm. Piec około 60 minut w temp. 180°C.
Upieczone ciasto pozostawić w formie na 10 minut, następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Czekoladę na polewę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wymieszać i polać ciasto. Udekorować perełkami.
Przepis dodaję do akcji „Babki i babeczki” i Dzień Czekolady
Inspiracja : "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera