Rolada wiśniowa

Rolada wiśniowa
Biszkoptowa rolada z kremem jest ciastem klasycznie prostym, ale jej smak jest niebanalny. Delikatne, mięciutkie ciasto przełożone słodkim kremem, który łamią kwaśne wiśnie. Idealna propozycja jeśli macie ochotę na lekki deser. Łatwa i szybka do przygotowania, jak najbardziej polecam.
Zdjęcie - Rolada wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 500g śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • słoiczek wiśni
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, dodać żółtka, ubić. Mąki przesiać z proszkiem, dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 190ºC. przez ok. 9min. Po upieczeniu na wierzch upieczonego ciasta wyłożyć ściereczkę, usunąć papier i zwinąć roladę, pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Stopniowo dodawać mascarpone, delikatnie miksując, pod koniec dodać odsączone wiśnie, wymieszać. Krem wyłożyć na roladę, zwinąć, odstawić do lodówki na ok. 2h.

Kategorie przepisów