Tort egipski

Tort egipski

Zdjęcie - Tort egipski - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTort jak marzenie, jeden z najlepszych jaki miałam okazję jeść. Robiłam go już kilka razy, zawsze z tym samym przepysznym i zachwycającym efektem końcowym. Jak dla mnie zdecydowanie lepszy po kilku godzinach leżakowania w lodowce, najsmaczniejszy jak większość tortów na drugi dzień.Ten tort polecam wszystkim wielbicielom smaków 'ekskluzywnych' bo wg mnie na takie miano zasługuje jak najbardziej.
Tort egipski*: Blaty (3 szt):
  • 3 x 2 białka
  • 3 x 2 łyżki cukru
  • 3 x 1/2 łyż maki
  • 3 x 40 g orzechów laskowych, zmielonych
Krem maślano-budyniowy:
  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 1/2 łyżek mąki
  • 32 g cukru waniliowego
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła
Masa śmietanowo-orzechowa:
  • 340 g śmietany kremówki, schłodzonej
  • 4 op sezamków, pokruszonych
  • 120 g orzechów laskowych, podpieczonych i posiekanych

  • 120 g prażonych płatków migdałowych

BlatyW misce ubijam 2 białka. Do sztywnych białek dodaje 2 łyżki cukru, dalej ubijam. Na koniec dodaje 1/2 łyżki maki i 40 g orzechów laskowych, mieszam całość dokładnie przy pomocy dużej łyżki. Gotową masę przelewam do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 st ok 15 min, do suchego patyczka. Upieczony blat studzę na kratce kuchennej.W ten sam sposób przygotowuje pozostałe 2 blaty.Krem maślano-budyniowy:W garnku miksuje żółtka, cukier, cukier waniliowym, make i mleko. Ustawiam garnek na Kuchence, na małym płomieniu, stale miksując doprowadzam masę do wrzenia. Gotuje ok 2 min do zgęstnienia. Gotowa masę przekładam do czystej miski, przykrywam folia spożywcza i odstawiam do całkowitego ostudzenia.Kiedy budyń jest już zimny w misce ucieram masło, stopniowo dodaje do niego budyń i dokładnie mieszam.Masa śmietanowo-orzechowa:W dużej misce ubijam śmietanę kremówkę. Do ubitej kremówki dodaje pokruszone sezamki i posiekane orzechy, dokładnie mieszam.
Kiedy wszystko jest gotowe, formuje tort, kolejno układając warstwy: blat, masa maślano-budyniowa, masa śmietanowa, .... Kolejne warstwy kończę na masie śmietanowej. Brzegi tortu smaruje odrobina masy maślano-budyniowej i obsypuje prażonymi płatkami migdałowymi. Gotowy tort wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Smacznego
* Przepis nieco zmieniłam, pochodzi stąd.

Kategorie przepisów