Sernik pomarańczowy na zimno

Sernik pomarańczowy na zimno

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów. Do przygotowania masy serowej potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i to od niego w dużej mierze zależy ilość cukru jaką dodamy do masy, dlatego proszę traktować podaną ilość orientacyjnie. Moje pomarańcze były dość słodkie, ale gdyby było inaczej to trzeba dosłodzić masę cukrem pudrem."
Zdjęcie - Sernik pomarańczowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik pomarańczowy na zimno
Składniki:
tortownica φ26cm

Spód:
120g okrągłych biszkoptów

Masa :
500g serka śmietankowego (u mnie „President”)
500ml śmietanki o zaw. tł. 30%
500ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
150g cukru
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
7 płaskich łyżeczek żelatyny

Dekoracja:
2 pomarańcze
1 opakowania galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
bita śmietana
świeże listki mięty

Namocz żelatynę w 200ml soku pomarańczowego. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą w trzech łyżkach soku pomarańczowego a resztę soku zagotuj ze 150g cukru i skórką otartą z 1 pomarańczy. Do gotującego wlej rozmieszaną skrobię . Gotuj na małym ogniu 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.

Wyłóż dno tortownicy biszkoptami. Uzupełnij puste miejsca kawałkami ciastek, tak aby było jak najmniej wolnych przestrzeni.

Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie zagęstnikiem. Odłóż 1 łyżkę do dekoracji.

Wymieszaj mikserem serek śmietankowy z wystudzoną masą pomarańczową i bitą śmietaną. Podgrzej namoczoną żelatynę do momentu rozpuszczenia i wlej do masy serowej cały czas ją mieszając. Dokładnie wymieszana wylej na biszkoptowy spód. Wstaw do lodówki, aby masa porządnie stężała.

Przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu.

Zetnij skórkę z pomarańczy od strony szypułki do dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie ostrym nożykiem wytnij cząstki z pomiędzy białych błon. Ułóż je na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, żeby galaretka zastygła. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty.


Kategorie przepisów