Sernik pomarańczowy na zimno
![Sernik pomarańczowy na zimno](/obrazek/duze/sernik-pomaranczowy-na-zimno-129366.jpeg)
![Zdjęcie: Sernik pomarańczowy na zimno Zdjęcie - Sernik pomarańczowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/129366.jpeg)
„W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów. Do przygotowania masy serowej potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i to od niego w dużej mierze zależy ilość cukru jaką dodamy do masy, dlatego proszę traktować podaną ilość orientacyjnie. Moje pomarańcze były dość słodkie, ale gdyby było inaczej to trzeba dosłodzić masę cukrem pudrem."
![Zdjęcie: Sernik pomarańczowy na zimno Zdjęcie - Sernik pomarańczowy na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/129367.jpeg)
Sernik pomarańczowy na zimno
Składniki:
tortownica φ26cm
Spód:
120g okrągłych biszkoptów
Masa :
500g serka śmietankowego (u mnie „President”)
500ml śmietanki o zaw. tł. 30%
500ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
150g cukru
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
7 płaskich łyżeczek żelatyny
Dekoracja:
2 pomarańcze
1 opakowania galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
bita śmietana
świeże listki mięty
Namocz żelatynę w 200ml soku pomarańczowego. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą w trzech łyżkach soku pomarańczowego a resztę soku zagotuj ze 150g cukru i skórką otartą z 1 pomarańczy. Do gotującego wlej rozmieszaną skrobię . Gotuj na małym ogniu 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Wyłóż dno tortownicy biszkoptami. Uzupełnij puste miejsca kawałkami ciastek, tak aby było jak najmniej wolnych przestrzeni.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie zagęstnikiem. Odłóż 1 łyżkę do dekoracji.
Wymieszaj mikserem serek śmietankowy z wystudzoną masą pomarańczową i bitą śmietaną. Podgrzej namoczoną żelatynę do momentu rozpuszczenia i wlej do masy serowej cały czas ją mieszając. Dokładnie wymieszana wylej na biszkoptowy spód. Wstaw do lodówki, aby masa porządnie stężała.
Przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Zetnij skórkę z pomarańczy od strony szypułki do dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie ostrym nożykiem wytnij cząstki z pomiędzy białych błon. Ułóż je na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, żeby galaretka zastygła. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty.