To chyba najbardziej odpowiedni czas w roku na tego typu posiłki. Puszyste placuszki bez glutenu, mleka krowiego i jajek idealnie się sprawdzą jako letnie śniadanie lub podwieczorek.
Dziś wersja tropikalna, zmiksowane mango, banan, pomarańcza (dodajemy cały owoc, a to cała masa błonnika pokarmowego i flawonoidów), żeby całość była przyjemnie gęsta, dodałam nasionka chia (źródło omega-3, magnezu, wapnia, żelaza), a na wierzch? To co lubisz! Świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy, pestki…
Przed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana przygotowana na mleku kokosowym i migdałowym oraz ekspresowa konfitura z borówek i nasion chia. Jest boski, mówię Wam!
Dzisiaj mam dla Was nieco spóźniony, ale tak smakowity przepis, że nie mogłam się oprzeć, żeby Wam go nie pokazać. Zrobiłam go w sezonie truskawkowym; w tym roku jednak truskawki nie był specjalnie słodkie ani pachnące, więc myślę, że z mrożonymi będzie smakował równie dobrze.
Mam nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia.
Jeśli macie już syrop z czarnego bzu, grzechem byłoby go nie wykorzystać. Szczególnie teraz, w sezonie figowym; te dwa składniki komponują się bowiem ze sobą idealnie. Pudding chia na mleczku kokosowym, z dodatkiem syropu z owoców czarnego bzu. Na wierzch pokrojona w plasterki figa, i pełnia szczęścia z samego rana gwarantowana.
W kuchni pięknie pachnie, a marchewki są już miękkie. Miksuję wszystko na gładki krem. Doprawiam do smaku i przelewam gotową zupę do miseczki. Dodaję kaszę jaglaną i posypuję posiekaną natką pietruszki, płatkami migdałowymi i nasionami chia. Jestem zadowolona z efektu końcowego.
Chlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej do tych drugich. Gdy banan przestaje być zielony, to moje zaiteresowanie nim drastycznie spada z każdym dniem, haha. Ale właśnie czasami specjalnie zostawiam dużą kiść, aby stała się dojrzała i w momencie, w którym już straszą wyglądem, robię z nich najlepszy bananowy chlebek.
Banana i pomarańczę obieram ze skórki, płuczę łodygi selera naciowego, wszystkie składniki umieszczam w kubku miksera i miksuję na jednolitą masę. Oczyszczający koktajl gotowy...
Nasiona chia znane są ze swoich wspaniałych właściwości, zawierają sporo kwasów omega-3, żelaza i błonnika. Najczęściej przygotowuje się z nich pudding, ale można je także krótko namoczyć w jogurcie i dodać do ciasto na chleb. Dzięki temu wypiek mimo dodatku mąki pełnoziarnistej będzie miał lekki i sprężysty miąższ.
Lemoniada – domowa, pachnąca skórką cytrynową, kwaśna od soku i delikatnie słodzona miodem. Kto nie marzy o takim orzeźwiającym napoju w ciepły dzień – w plenerze i w domu; w pracy i podczas odpoczynku.
Pudding chia to od lat mój ulubiony sposób na zdrowy i szybki deser. To, co w nim jest najfajniejsze, to to, że nie wymaga on od nas praktycznie żadnej pracy! Odkąd nastąpił szał na nasiona szałwii hiszpańskiej, które w sposób niemal magiczny żelują płyny, przygotowuję go czasami nawet po kilka razy w miesiącu
Pudding chia to bardzo łatwy, ale efektowny sposób na śniadanie lub deser. Jest bardzo uniwersalny i może występować w niezliczonej liczbie wersji. Ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego chyba najbardziej lubię go w wydaniu kakaowym
Chciałabym móc napisać - szybki deser - ale na chia trzeba poczekać aż napęcznieje przynajmniej 2 godziny, za to szybko się je ten deser. Kilka składników i mamy pyszne słodkie rozpieszczanie zmysłów