Bezglutenowy chlebek bananowy z nasionami chia
Chlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej do tych drugich. Gdy banan przestaje być zielony, to moje zaiteresowanie nim drastycznie spada z każdym dniem, haha. Ale właśnie czasami specjalnie zostawiam dużą kiść, aby stała się dojrzała i w momencie, w którym już straszą wyglądem, robię z nich najlepszy bananowy chlebek. W tym przepisie wykorzystuję bezglutenową mąkę ryżową, ale jeśli ktoś nie czuje potrzeby, by eliminować gluten w swojej diecie, może skorzystać ze zwykłej pszennej. Chlebek ten robię na dużej ilości jaj. Na każdego banana przypada przynajmniej 1 jajko. Dzięki temu staje się on doskonałym posiłkiem okołotreningowym. Do tego odrobina nasion chia dla zdrowotności i fajnej tekstury. W przepisie nie używam cukru, bo banany są już wystarczająco słodkie, ale zawsze możemy go posmarować cienką warstwą miodu, czy masła orzechowego, albo podać z owocami lub twarożkiem.
*
SKŁADNIKI
na małą keksówkę 12x26 cm
- 5 bardzo dojrzałych bananów (mocno brązowych)
- 5 jajek
- 50 ml oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli (u mnie himalajska)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Banany zmiksuj na purèe za pomocą blendera. Dodaj jajka, płynny (delikatnie podgrzany) olej kokosowy i zmiksuj ponownie. Do masy wsyp mąkę ryżową, nasiona chia, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60-70 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
*