Miska pełna zdrowia czyli mango „smoothie bowl” z chia
Tak, wiem. Do przetłumaczenia tytułu tego przepisu przydałby się słownik, zaraz okaże się jednak, że to nic skomplikowanego, ani trudnego!
„Smoothie bowl” to nic innego jak zmiksowane owoce podane z ulubionymi dodatkami, taki koktajl z wkładką, coś w sam raz na szybkie, pyszne i zdrowe wakacyjne śniadanie (lub deser).
Dziś wersja tropikalna, zmiksowane mango, banan, pomarańcza (dodajemy cały owoc, a to cała masa błonnika pokarmowego i flawonoidów), żeby całość była przyjemnie gęsta, dodałam nasionka chia (źródło omega-3, magnezu, wapnia, żelaza), a na wierzch? To co lubisz! Świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy, pestki…
Proporcje na 3 miseczki.
Składniki:- mango - 1 szt ( ważne, by było dojrzałe i miękkie)
- banan - 1 szt
- pomarańcza - 1 szt
- jogurt naturalny - 1 małe opakowanie, opcjonalnie
- chia - 2 łyżki
- owoce, wiórki kokosowe, pestki, nasiona, orzechy... - kto co lubi :)
Obrane mango, pomarańczę i banana zmiksuj na gładkie puree. Połącz z jogurtem i nasionami chia. Dokładnie wymieszaj i odstaw (do lodówki) na ok. godzinę, po tym czasie chia napęcznieje i zagęści mus.
Mus przełóż do miseczek, na wierzchu każdej porcji ułóż ulubione dodatki np. płatki owsiane, wiórki kokosowe, świeże owoce.