Kokosowy jogurtowIec z mango i chia

Lato to czas wszelakich ciast i deserów przygotowywanych na zimno. Bazą do takich słodkości są najczęściej twaróg, serek homogenizowany czy jogurt. W ciastach "fit" i "healthy" pojawia się mleko kokosowe. Oczywiście nie może zabraknąć też owoców, bo czymże jest letni deser bez owoców ?
Dziś kuszę wspaniałym ciastem na zimno. Jest to nieco inny jogurtowiec. Mój jogurtowiec połączyłam z mlekiem kokosowym, nasionami chia i pure z mango.
Nie jest to klasyczne fit ciasto. Spód jogurtowca zrobiony jest z biszkoptów i masła. W wersji mniej kalorycznej i bardziej zdrowej, możecie zrobić ciasto bez spodu lub na spodzie owsiano-bakaliowym.
Muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak spektakularnego efektu smakowego. Ale po pierwszym kawałku wiem, że to ciasto stanie się hitem !
Zdjęcie - Kokosowy jogurtowIec z mango i chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA KOKOSOWY JOGURTOWIEC Z MANGO I CHIA


Składniki na jogurtowiec:

Kokosowy spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 150 g masła
  • 3 łyżki wiórek kokosowych


Masa jogurtowo-kokosowa:
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 350 g purre z mango ( 2 owoce )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki nasion chia
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

Posypka:
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżka miodu




Wykonanie
1. Biszkopty rozkruszyć. Pokruszone wymieszać z wiórkami kokosowymi.
W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzone wlać do pokruszonych biszkoptów - wymieszać.
Tortownicę średnicy około 23-25 cm wyścielić folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć równą warstwę biszkoptów z masłem. Dobrze docisnąć.
2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.

Do miski przelać mleko kokosowe, jogurt i pure z mango. Dodać cukier puder - dobrze połączyć składniki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Płynną żelatynę dodać do masy jogurtowej - wymieszać.
Na koniec wsypać nasiona chia i raz jeszcze wymieszać.
Masę jogurtową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Ciasto wstawić do lodówki.
3. Gdy ciasto stężeje przygotować posypkę.
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Podgrzewać 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać.
Ciepłą posypkę równomiernie wyłożyć na masę jogurtową.

4. Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić jeszcze minimum 2-3 godziny.
Zdjęcie - Kokosowy jogurtowIec z mango i chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowy jogurtowIec z mango i chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowy jogurtowIec z mango i chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowy jogurtowIec z mango i chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pinacolada - ciasto z kokosowym kremem  budyniowym, ananasami i galaretką
8

Ciasto pinacolada - ciasto z k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową
4

Biszkopt z owocami i pianką cy…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1562. Bajaderka
6

1562. Bajaderka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami
2

Biszkopt z kremem malinowo – b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ptasie mleczko
34

Ptasie mleczko

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ptasie  mleczko
15

Ptasie mleczko

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko