Kokosowy jogurtowIec z mango i chia
Lato to czas wszelakich ciast i deserów przygotowywanych na zimno. Bazą do takich słodkości są najczęściej twaróg, serek homogenizowany czy jogurt. W ciastach "fit" i "healthy" pojawia się mleko kokosowe. Oczywiście nie może zabraknąć też owoców, bo czymże jest letni deser bez owoców ?
Dziś kuszę wspaniałym ciastem na zimno. Jest to nieco inny jogurtowiec. Mój jogurtowiec połączyłam z mlekiem kokosowym, nasionami chia i pure z mango.
Nie jest to klasyczne fit ciasto. Spód jogurtowca zrobiony jest z biszkoptów i masła. W wersji mniej kalorycznej i bardziej zdrowej, możecie zrobić ciasto bez spodu lub na spodzie owsiano-bakaliowym.
Muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak spektakularnego efektu smakowego. Ale po pierwszym kawałku wiem, że to ciasto stanie się hitem !
PRZEPIS NA KOKOSOWY JOGURTOWIEC Z MANGO I CHIA
Składniki na jogurtowiec:
Kokosowy spód:
Masa jogurtowo-kokosowa:
Posypka:
Wykonanie
1. Biszkopty rozkruszyć. Pokruszone wymieszać z wiórkami kokosowymi.
W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzone wlać do pokruszonych biszkoptów - wymieszać.
Tortownicę średnicy około 23-25 cm wyścielić folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć równą warstwę biszkoptów z masłem. Dobrze docisnąć.
2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.
Do miski przelać mleko kokosowe, jogurt i pure z mango. Dodać cukier puder - dobrze połączyć składniki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Płynną żelatynę dodać do masy jogurtowej - wymieszać.
Na koniec wsypać nasiona chia i raz jeszcze wymieszać.
Masę jogurtową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Ciasto wstawić do lodówki.
3. Gdy ciasto stężeje przygotować posypkę.
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Podgrzewać 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać.
Ciepłą posypkę równomiernie wyłożyć na masę jogurtową.
4. Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić jeszcze minimum 2-3 godziny.
Smacznego !
Dziś kuszę wspaniałym ciastem na zimno. Jest to nieco inny jogurtowiec. Mój jogurtowiec połączyłam z mlekiem kokosowym, nasionami chia i pure z mango.
Nie jest to klasyczne fit ciasto. Spód jogurtowca zrobiony jest z biszkoptów i masła. W wersji mniej kalorycznej i bardziej zdrowej, możecie zrobić ciasto bez spodu lub na spodzie owsiano-bakaliowym.
Muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak spektakularnego efektu smakowego. Ale po pierwszym kawałku wiem, że to ciasto stanie się hitem !
PRZEPIS NA KOKOSOWY JOGURTOWIEC Z MANGO I CHIA
Składniki na jogurtowiec:
Kokosowy spód:
- 200 g biszkoptów
- 150 g masła
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Masa jogurtowo-kokosowa:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 350 g jogurtu naturalnego
- 350 g purre z mango ( 2 owoce )
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki nasion chia
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Posypka:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 płaska łyżka miodu
Wykonanie
1. Biszkopty rozkruszyć. Pokruszone wymieszać z wiórkami kokosowymi.
W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzone wlać do pokruszonych biszkoptów - wymieszać.
Tortownicę średnicy około 23-25 cm wyścielić folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć równą warstwę biszkoptów z masłem. Dobrze docisnąć.
2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.
Do miski przelać mleko kokosowe, jogurt i pure z mango. Dodać cukier puder - dobrze połączyć składniki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Płynną żelatynę dodać do masy jogurtowej - wymieszać.
Na koniec wsypać nasiona chia i raz jeszcze wymieszać.
Masę jogurtową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Ciasto wstawić do lodówki.
3. Gdy ciasto stężeje przygotować posypkę.
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Podgrzewać 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać.
Ciepłą posypkę równomiernie wyłożyć na masę jogurtową.
4. Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić jeszcze minimum 2-3 godziny.
Smacznego !