Malinowy pudding chia
Pudding chia to od lat mój ulubiony sposób na zdrowy i szybki deser. To, co w nim jest najfajniejsze, to to, że nie wymaga on od nas praktycznie żadnej pracy! Odkąd nastąpił szał na nasiona szałwii hiszpańskiej, które w sposób niemal magiczny żelują płyny, przygotowuję go czasami nawet po kilka razy w miesiącu. Szczególnie latem, kiedy owoców jest pod dostatkiem. Ostatnio moją ulubioną wersją puddingu chia jest ta z malinowym musem. Ale wystarczy zmiksować wszelkie inne ulubione owoce, np. jagody, czy truskawki i połączyć je z mlekiem kokosowym oraz nasionami chia. Dzięki temu pudding jest jeszcze lepszy i bardziej uzależniający! Plus myślę, że będzie w sam raz, aby uczynić poniedziałek w pracy lepszym. ;)
* SKŁADNIKI na 4 porcje
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 250 g malin + do przybrania
- 100 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego, np. migdałowego
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
* PRZYGOTOWANIE
Maliny zmiksuj za pomocą blendera na purée. Owoce połącz z mlekiem kokosowym, wodą lub innym mlekiem roślinnym oraz miodem albo syropem z agawy (możesz również użyć ksyliotlu, czy erytrytolu zmielonego na puder). Wsyp nasiona chia, energicznie zamieszaj i rozdziel pomiędzy 4 słoiczki. Pudding wstaw do lodówki na całą noc, a następnie zabierz rano ze sobą. Gotowy pudding chia możesz również ozdobić dodatkową porcją malin.
*