Pasta jajeczna - znana, prosta w przygotowaniu i pyszna. Tym razem proponuję podanie jej w rurkach z ciasta francuskiego. Taką przekąskę najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem.
Falafel to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Te smażone kulki z ciecierzycy są często podawane w barach typu Fast-food jako wegetariańska alternatywa dla kebabu. Od dawna przymierzałam się do tej potrawy i żałuję, że ją zrobiłam... DOPIERO TERAZ :) Falafel jest przepyszny!
Curry z ciecierzycy z którego ostatecznie wyszło chilli z ciecierzycy ;) Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw", ale zmodyfikowane nieco przeze mnie. Potrawa wyszła dość pikantna, ale bardzo, bardzo smaczna. Połączenie ciecierzycy i szpinaku jest naprawdę trafione.
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”.
Czyli czarna fasola na ostro, danie kuchni brazylijskiej. Bardzo smaczne, ale też... bardzo powolne w przyrządzaniu (...). Oryginalny przepis pochodzi z książki Rynna Berry'ego Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy.
W ferie byliśmy - już tradycyjnie - w Szczawnicy. (...) Zawsze też Halinka - nasza nieoceniona gospodyni - przygotowuje coś pysznego. Raz jest to kwaśnica, innym razem domowa ogórkowa, zapiekanka, czy pierogi. Jeden z takich podpatrzonych przepisów zrobiłam w ostatnią sobotę...
Zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych zup. Krem z winem, czasem podlany brandy z grzankami z serem - szaleństwo smaku. Znalazłam jednak nowy przepis na blogu poszukiwań smaku, który odebrał jej pierwszeństwo.
To nie jest przepis na klasyczną kapustę zasmażaną. To moja zimowa wersja czyli kapusta zasmażana z porem i imbirem. Kapusta już przed wiekami była jednym z cenniejszych i nielicznych warzyw, które stanowiło źródło witamin i minerałów zimową porą.
Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.
Bułki wyszły bardzo smaczne i część zjedliśmy dziś na śniadanie razem z jajecznicą ;) Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona, jak bezproblemowe i łatwe do zrobienia się okazały. Dzięki temu nabrałam ochoty do eksperymentowania z innymi bułkami
Pod tą dziwną nazwą, kryją się typowe ukraińskie pierogi z ciasta serowego, wypełnione ziemniaczanym farszem. (...) Czeburek, nie można porównywać do naszych, polskich, klasycznych pierogów. Smakują zupełnie inaczej, ale bez dwóch zdań, są pysznie! Według mnie, to takie chrupiące placuszki z gorącym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu:)
Obiad, który gości u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Smacznie, w miarę szybko i do syta. Delikatny ryż, soczyste pomidory i ciąąągnący ser - to lubię! i Wam polecam.