Kotlety ziemniaczane z bryndzą

Kotlety ziemniaczane z bryndzą

Kto lubi pierogi ruskie, temu z pewnością przypadnie do gustu smak tych kotletów. Nam taki obiad na góralską nutę bardzo smakował :)

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z bryndzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z BRYNDZĄ
ok. 700g ziemniaków,
200g bryndzy,
2 jajka,
2 łyżki mąki + trochę do obtoczenia kotletów,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić i dokładnie utłuc na puree. Dodać bryndzę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i pieprz do smaku (ewentualnie sól, ale bryndza jest już słona). Oprószonymi mąką dłońmi formować kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, można dodać do niego więcej mąki. Usmażone kotleciki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać surówką i sosem pieczarkowym, grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym albo z kwaśną śmietaną :)


(źródło: „Ziemniaki na 61 sposobów” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami)


Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z bryndzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów