Risotto z mozzarellą i pomidorami

Risotto z mozzarellą i pomidorami
Zdjęcie - Risotto z mozzarellą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Risotto z pomidorami i mozzarellą
Obiad, który gości u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Smacznie, w miarę szybko i do syta. Delikatny ryż, soczyste pomidory i ciąąągnący ser - to lubię! i Wam polecam.


Składniki na jedną porcję:
  • pół szklanki ryżu arborio
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście bazylii
  • 1 duży pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
  • sól do smaku
  • 2 garście tartej mozzarelli
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 2 łyżek)

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego po czym zeszklić na nim drobno posiekaną szalotkę i ząbki czosnku. Następnie wsypać na patelnię ryż i uprażyć go kilka minut ciągle mieszając. Kolejno wlać na patelnię szklankę rosołu i gotować całość na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy ryż wchłonie rosół, dolać drugą szklankę i ponownie gotować aż do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn. Po ok. 20 minutach rosół winien być już całkowicie zredukowany, a ryż miękki. Doprawić solą wedle uznania. Najlepiej w tym momencie sprawdzić jego miękkość i w razie potrzeby dolać jeszcze pół szklanki rosołu. Kiedy ryż będzie już przyrządzony, drobno posiekać bazylię, dorzucić do ryżu i wymieszać. Następnie pokroić w kostkę pomidor, przełożyć na patelnię i znowu zamieszać jej zawartość. Na konice wsypać tartą mozzarellę i jeszcze raz wymieszać całość - aż ser się ładnie rozpuści i zacznie ciągnąć. Zdjąć patelnię z gazu, od razu przełożyć na talerzyk i podawać.

***
Nawiązując do risotta, w zeszły poniedziałek proponowałam Wam risotto z białą truflą jako idealne danie na romantyczny wieczór. Jednocześnie szukałam deseru, który byłby zwieńczeniem tej uczty. Dziś pora ogłosić, które z Waszych pomysłów najbardziej przypadły mi do gustu i jednocześnie wskazać osoby, które otrzymają w prezencie książkę "Białe trufle" Nicole Mary Kelby.
Serdecznie dziękuję za wszystkie zgłoszenia! Niestety mogłam wybrać tylko pięciu zwycięzców, co przy moim niezdecydowaniu łatwe nie było :) Koniec końców książki trafią do:
Olimpia Davies - za ujmujący opis, którego wizualizacja wywołała u mnie uśmiech Evitaa - za powołanie się na Casanovę - ten to nie mógł się mylić :) Estate - za wyczarowanie pysznego deseru z prostych, dostępnych składników Renata D. - zostałam kupiona samą perspektywą czekoladowego fondue, ale to sposób podania w pełni podział na wyobraźnię ;) Wiola - która w sumie nie podała konkretnej propozycji, ale "to coś" było opisane doskonale :)

Gratuluję! Pamiętajcie, że do 3.02 czekam na Wasze adresy do wysyłki nagród.


Kategorie przepisów