Curry z ciecierzycy
Curry z ciecierzycy z którego ostatecznie wyszło chilli z ciecierzycy ;) Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw", ale zmodyfikowane nieco przeze mnie. Potrawa wyszła dość pikantna, ale bardzo, bardzo smaczna. Połączenie ciecierzycy i szpinaku jest naprawdę trafione. Danie świetnie smakuje z ryżem basmati, ale równie dobrze można podać je z kaszą czy świeżym pieczywem. Danie, które stwarza nieograniczone możliwości modyfikacji.
Ciecierzyca to warzywo według mnie bardzo niedocenione, a jest źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych. Można z niej przygotować puree, dodawać do zup, sosów i sałatek. Zmielona ciecierzyca może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Ma naprawdę wszechstronne zastosowanie w kuchni, a do tego jest zdrowa i bogata w składniki odżywcze.
Jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków, to w proponowanym przepisie można zredukować ilość chilli. Polecam Wam bardzo gorąco!
SKŁADNIKI:
2 puszki ciecierzycy
2 puszki pomidorów bez skóry
150 g świeżego szpinaku typu "baby"
1 żółta słodka papryka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
1/3 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kolendry
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa
opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu greckiego
Cebulkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Pomidory z puszki zmiksuj blenderem.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i czosnek, papryczkę chilli i zeszklij. Dodaj curry, kurkumę i kolendrę. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i przesmaż 2-3 minuty. Wlej zmiksowane pomidory. Po ok. 5 minutach dodaj ciecierzycę. Duś całość na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 10 minutach dodaj kukurydzę, a następnie liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze przez 2-3 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec do sosu można dodać jogurt grecki by trochę złagodzić smak (jest dość pikantne;)