Zupa cebulowa z ziemniakami i kukurydzą
zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych zup. krem z winem, czasem podlany brandy z grzankami z serem - szaleństwo smaku. znalazłam jednak nowy przepis na blogu poszukiwań smaku, który odebrał jej pierwszeństwo.
zupa cebulowa
1 kg cebuli, 1 kg ziemniaków, 1 puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka kminku, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz
cebulę pokroić w piórka - czyli na pół i nie w poprzek, jak przy plasterkach, tylko wzdłuż. zeszklić na rozpuszczonym maśle. dodać paprykę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kminek i podsmażać na małym ogniu przez 20-30 min. często mieszając. dolać gorącą wodę (możne być też rosół). po zagotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i zgniecione ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.