Wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość. Wymaga co prawda trochę czasu na zrobienie, ale warte jest tego zachodu.
Ostatnio przechodzę przez jakąś fazę śniadaniowych placuszków. To pewnie po trochu wina pięknych truskawek, na które sezon jeszcze trwa, i mojej ochoty, aby już od rana nimi się delektować.
Tym razem usmażyłam drożdżowe racuszki, naprawdę szybkie w przygotowaniu, świetne także na zimno.
Lubicie czekoladę, bo ja bardzo, a te muffiny są właśnie mocno czekoladowe i wilgotne z kremem również czekoladowym. Ładnie się prezentują, są idealne na poczęstunek dla gości. Polecam
całość ładniej się prezentuje z czerwonym akcentem i nie wypada tak blado. A smak ? Czy muszę pisać , że muffinki są pyszne ?... Przecież zawierają kokos - muszą być ! ;-)
To proste ciasto na jogurcie można zrobić dosłownie w kilka minut. Przygotowujemy je metodą muffinkową, czyli mokre składniki łączymy z suchymi mieszając wszystko łyżką przez chwilę, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe, na późniejsze śniadanie, popijane kubkiem gorącej kawy.
Pojawiły się już pierwsze maliny więc polecam ucierane ciasto imbirowe z tymi owocami. Jest to doskonałe połączenie. Bałam się przesadzić z imbirem ale dwie łyżeczki to moim zdaniem idealna dawka. A jak wspaniale smakują i pachną pieczone maliny to chyba już każdy wie a jeśli nie to najwyższa pora się przekonać:)
Jeśli lubicie proste w smaku i nieskomplikowane chleby drożdżowe, to koniecznie musicie spróbować chleba mlecznego! Gdy spróbujecie pierwszej kromki być może nie od razu poczujecie, że jest on na bazie mleka. Jednak przy każdym kęsie czuć jego specyficzny i delikatny mleczny posmak.
Serniki nie znudzą nam się nigdy. Można je piec na tyle sposobów, z różnymi owocami i zawsze są bardzo pyszne. (...) Kremowy, waniliowy, z truskawkami i kremem zrobionym z truskawek i czekolady. Bardzo mnie kusił, po prostu musiałam go upiec:).
Chleby na jogurcie i z użyciem mleka mają to do siebie, że po upieczeniu są delikatne w smaku i miękkie. (...) Teraz przyszedł czas na chleb, który również mnie nie zawiódł. Nawet po kilku dniach jest on wciąż miękki i delikatny.
Na chłodniejsze poranki (i nie tylko poranki!) polecam ryż arborio z krówkami. Bardzo słodki, rozpływający się w ustach i... krówkowy:) Idealny na leniwe śniadanie we dwoje, a i dzieci też nie nim pogardzą.
Łączymy składniki mokre jajka kefir i olej . Mieszamy. do mokrych wsypujemy suche i mieszamy łyżka drewniana ,aż składniki ładnie się połączą . dodajemy olejek i żurawinę .Mieszamy . Do papilotek wkładamy ciasto dajemy kawałek jabłka i jeszcze łyżkę ciasta...
Zachęcam do wypróbowania przepisu na najprostszy placek z truskawkami na budyniowym spodzie. Szybko się go robi i szybko znika, można przygotować go z innymi sezonowymi owocami, pozdrawiam :-)
Moim faworytem są jednak typowo szwedzkie, cynamonowe bułeczki (cinnamon buns), które podobnie jak moja dzisiejsza rolada składają się ze słodkiego ciasta, posmarowanego cynamonową mieszanką masła i cukru. Poza tym, po prostu uwielbiam zapach jaki ta rolada roztacza po całym domu. Przenoszę się wtedy na chwilę do innego świata:)
Do zrobienia tej galaretki wybieramy oranżadę w butelce bezbarwną. Oranżadę podgrzewamy. W szklance w gorącej wodzie ok 4 łyżki rozpuszczamy żelatynę. Gdy jest dobrze rozpuszczona wlewamy ją do ciepłej oranżady. Mieszamy . Do foremek wkładamy poziomki i zalewamy galaretka wstawiamy do zastygnięcia