Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Budyń jaglano-morelowy

Budyń jaglano-morelowy

figmara figmara
figowe smaki

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami
1

Orkiszowe naleśniki ze smażony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z morelami
1

Ciasto z morelami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche z brzoskwiniami i bezą
1

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Morele maślano-cynamonowe
1

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Shoty z kurkumy i imbiru na odporność
1

Shoty z kurkumy i imbiru na od…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
1

Kostka biszkoptowa z pianką je…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jesienna owsianka z katarzynkami I śliwkami
1

Jesienna owsianka z katarzynka…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy