Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Ciasto z kremem budyniowym i b…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Placuszki z mąki kokosowej z masłem orzechowym (bez glutenu i bez cukru)

Placuszki z mąki kokosowej z m…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka z chorizo, cukinią i…

Dzi Dzi
karmelowy

Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami
1

Omlet z piekarnika z jagodami…

Dzi Dzi
karmelowy

Kruche ciasto z malinami i pianką
1

Kruche ciasto z malinami i pia…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tort migdałowy z malinami i mango

Tort migdałowy z malinami i ma…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwiniowa salsa

Brzoskwiniowa salsa

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sierpniowa jesień i lody. Ciągle jeszcze letnie

Sierpniowa jesień i lody. Ciąg…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką

Jagody i brzoskwinie pod owsia…

Dzi Dzi
karmelowy

Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

Dżem brzoskwiniowy z sokiem po…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami

Teatr pod gołym niebem. I letn…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Lawendowe Pole + Biszkopt z morelami i lawendą
2

Lawendowe Pole + Biszkopt z mo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu