Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasto z brzoskwiniami

Owsiane ciasto z brzoskwiniami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zupa z marchwi z brzoskwinią

Zupa z marchwi z brzoskwinią

figmara figmara
figowe smaki

Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa

Francuskie śniadanie i konfitu…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Ciasto morelowe z pistacjami
1

Ciasto morelowe z pistacjami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Konfitura morelowa  z kawałkami owoców

Konfitura morelowa z kawałkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mrożona herbata brzoskwiniowa

Mrożona herbata brzoskwiniowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Lizaki lodowe z ogórka i melona
1

Lizaki lodowe z ogórka i melon…

food² food²
Food Square

Wegański czekoladowy krem z orzechami laskowymi

Wegański czekoladowy krem z or…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Tarta z budyniem, malinami i borówkami

Tarta z budyniem, malinami i b…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z malinami i mascarpone
1

Ciasto z malinami i mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Muffinki z czerwonej fasoli z porzeczkami

Muffinki z czerwonej fasoli z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą

Szalona wyprawa C. i brownie.…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze