Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z gotowanym…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Blondies z mascarpone i żurawiną

Blondies z mascarpone i żurawi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej

Czekoladowo-orzechowe ciasto z…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Tort bezowy z kremem czekoladowym
2

Tort bezowy z kremem czekolado…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami
2

Szybkie ciasto migdałowe ze śl…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Ciasto z cukinii i jabłek
1

Ciasto z cukinii i jabłek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami
2

Kokosowe ptasie mleczko z nasi…

food² food²
Food Square

Babeczki rodzynkowe

Babeczki rodzynkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami

Ciasto serowo-kokosowe z jeżyn…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Lody truskawkowe z arbuzem i czekoladą

Lody truskawkowe z arbuzem i c…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Muffinki ze śliwkami

Muffinki ze śliwkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Drożdżówka z owocami

Drożdżówka z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty