Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Muffinki na Walentynki

Muffinki na Walentynki

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Rozgrzewająca i aromatyczna herbata z pomarańczami, anyżem, cynamonem i goździkami

Rozgrzewająca i aromatyczna he…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Kiszone cytrusy. O sztuce fermentacji
1

Kiszone cytrusy. O sztuce ferm…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami

Śnieg, spacery i smsy o niesto…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe
2

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Koktajl spalający tłuszcz
4

Koktajl spalający tłuszcz

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przepisy z tych kategorii

Kluski na parze

Kluski na parze

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Orkiszowe rogaliki z sezamem

Orkiszowe rogaliki z sezamem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidorem

Naleśnikowe tortille z kurczak…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Rogaliki z waniliowym serkiem

Rogaliki z waniliowym serkiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru

Muffiny z bananami i masłem or…

montka montka
cukierenka