Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką

Morele pod dyniowo-owsianą kru…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jaglane placuszki z morelami
1

Jaglane placuszki z morelami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Krem mascarpone z pieczonymi morelami i owsianym ciasteczkiem amaretto

Krem mascarpone z pieczonymi m…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Drożdżówka z brzoskwiniami i kruszonką
1

Drożdżówka z brzoskwiniami i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babeczki jogurtowe z brzoskwinią

Babeczki jogurtowe z brzoskwin…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami
2

Ciasto ucierane na kefirze z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango
1

Kokosowe pancakes z musem mali…

food² food²
Food Square

Smoothie ananasowo-truskawkowe
1

Smoothie ananasowo-truskawkowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

Owsianka z truskawkami
1

Owsianka z truskawkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta z mascarpone i owocami
1

Tarta z mascarpone i owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malinowo kokosowy deser

Malinowo kokosowy deser

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj