Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Tarta ze szparagami i łososiem

Tarta ze szparagami i łososiem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera
1

Czosnek niedźwiedzi w oliwie,…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kminkowa marynata do karkówki z grilla

Kminkowa marynata do karkówki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar - szwedzkie bułecz…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Pomarańczowe ciasto z borówkami bez mąki

Pomarańczowe ciasto z borówkam…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Porzeczkowiec dla kochanych mam  :)

Porzeczkowiec dla kochanych ma…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Majowe wakacje, rewelacje i kakaowy pudding chia. Z malinami

Majowe wakacje, rewelacje i ka…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Lasagne ze szpinakiem i fetą
1

Lasagne ze szpinakiem i fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Beztłuszczowe muffiny z rabarbarem

Beztłuszczowe muffiny z rabarb…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
2

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Beti Beti
kruche babeczki

Jeżynowo-jogurtowy pudding chia. I o tym, że pszczoły bywają niebezpieczne
1

Jeżynowo-jogurtowy pudding chi…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pizza z beszamelem, szparagami, kalafiorem i halloumi

Pizza z beszamelem, szparagami…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu