Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Torcik z czarną porzeczką

Torcik z czarną porzeczką

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto pianka cytrynowa

Ciasto pianka cytrynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto cukiniowo-czekoladowe
1

Ciasto cukiniowo-czekoladowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Placek ze śliwkami na maślance

Placek ze śliwkami na maślance

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pianka cytrynowa

Ciasto pianka cytrynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Boczek wędzony podpiekany
1

Boczek wędzony podpiekany

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Rosinboller – norweskie bułeczki z rodzynkami

Rosinboller – norweskie…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Sałatka jarzynowa babci Uli

Sałatka jarzynowa babci Uli

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina

Tarta z kremem waniliowym, owo…

food² food²
Food Square

Bułki z płatkami owsianymi i sezamem

Bułki z płatkami owsianymi i s…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna