Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd
2

Wielkanocne kruche ciasteczka…

food² food²
Food Square

Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą
3

Babka pomarańczowa z jogurtem…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim
1

Grillowany łosoś pomarańczowy…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto kukurydziane z czerwonymi pomarańczami

Ciasto kukurydziane z czerwony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brioche Pain Perdu z pomarańczami. Spokój ducha o poranku…

Brioche Pain Perdu z pomarańcz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta czekoladowa z owocami

Tarta czekoladowa z owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami
1

Ciasto kajmakowo-czekoladowe z…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Smoothie pomarańczowo-bananowe z mango

Smoothie pomarańczowo-bananowe…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
1

Ryż z serkiem wiejskim i trusk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy