Ciasto "Delicja"

Zdjęcie - Ciasto "Delicja"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o wdzięcznej nazwie "delicja" zagościło na moim stole. Przepis dostałam od mamy mojego męża, pyszne :-), gorąco zachęcam do wypróbowania!

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła - wszystkie składniki rozpuścić

Dodatkowo:

  • słoik marmolady
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 kg mandarynek
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 2 galaretki pomarańczowe

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i jeszcze ubijać. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie wrzucić do piany i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt przekroić na pół (jeśli chcecie można naponczować biszkopt dowolnym ponczem, np. wodą z cytryną i cukrem waniliowym).

Przygotować krem: mleko zagotować, odlać szklankę mleka, w którym rozpuścić budynie (nie może być grudek). Na gotujące się mleko (ustawić mały ogień) wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż zrobi się budyń. Trzeba uważać, żeby nie zrobiły się grudki, budyń mieszać jeszcze na małym ogniu tak około 2 minut, musi stracić swoją surowość. Ostudzony budyń zmiksować dokładnie z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół, mandarynki obrać. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić do całkowitego stężenia.

Pierwszy placek posmarować marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie, na to położyć resztę kremu.

W drugiej części biszkoptu wyciąć literatką kółka. Biszkopt położyć na krem, przycisnąć. W każdy otwór włożyć kawałek mandarynki (można włożyć bakalie) i zalać cały placek tężejącą się galaretką. Włożyć placek do stężenia, następnie wycięte kółka ponakładać na otwory, wszystko polać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Rurki z malinami

Rurki z malinami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Drop scones -szkockie naleśniki

Drop scones -szkockie naleśnik…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Lody amaretti dla NieAlergika

Lody amaretti dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Lody jeżynowe

Lody jeżynowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tartaletki z kremem patissiere i owocami

Tartaletki z kremem patissiere…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babeczki na mleku kokosowym

Babeczki na mleku kokosowym

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pieczone nuggetsy z kurczaka
2

Pieczone nuggetsy z kurczaka

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zapiekane jajko z pomidorami

Zapiekane jajko z pomidorami

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Frittata z serem Camembert

Frittata z serem Camembert

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Babka marmurkowa
4

Babka marmurkowa

figmara figmara
figowe smaki

Dietetyczny, czekoladowy mus
2

Dietetyczny, czekoladowy mus

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kotleciki z jajek

Kotleciki z jajek

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją