Przekładaniec orzechowo-jabłkowy


Zdjęcie - Przekładaniec orzechowo-jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość. Wymaga co prawda trochę czasu na zrobienie, ale warte jest tego zachodu. Pomiędzy dwoma biszkoptami orzechowymi z kremem orzechowym umieściłam dwa klasyczne biszkopty z kwaskowatym nadzieniem jabłkowym. Wszystko wspaniale się skomponowało. Pokochałam je od pierwszego kęsa. Robiłam już kiedyś w podobnym stylu tort, ale to ciasto jest zdecydowanie delikatniejsze i mnie bardziej odpowiada. Ale żeby tak było jest jeden warunek – orzechy muszą być bardzo drobno zmielone.”
Zdjęcie - Przekładaniec orzechowo-jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładaniec orzechowo-jabłkowy Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm


Biszkopt orzechowy – 2szt.
2 x 2 jajka
2 x 2 łyżki cukru
2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
2 x 1 łyżka mąki
2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt klasyczny - 2 szt.
2 x 2 jajka
2 x 2 łyżki cukru
2 x 2 łyżki mąki pszennej
2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny


Masa jabłkowa
1kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny


Krem orzechowy
3 żółtka
1 jajko
125g cukru
3 łyżki mąki
300ml mleka
200g masła
100g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej


Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
50g mlecznej czekolady
100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%


Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.


Na ciasto: ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy i dwa biszkopty klasyczne.


Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć folią i zostawić do schłodzenia.
Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.


Teraz składamy wszystko w następującej kolejności. Na spód kładziemy jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarowujemy na nim połowę kremu orzechowego i przykrywamy biszkoptem klasycznym. Na niego wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim klasycznym biszkoptem. Pokrywamy go resztą kremu orzechowego i kładziemy drugi biszkopt orzechowy. Lekko dociskamy.


Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy