Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
 
            
  
 
 „ Wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość. Wymaga co prawda trochę czasu na zrobienie, ale warte jest tego zachodu. Pomiędzy dwoma biszkoptami orzechowymi z kremem orzechowym umieściłam dwa klasyczne biszkopty z kwaskowatym nadzieniem jabłkowym. Wszystko wspaniale się skomponowało. Pokochałam je od pierwszego kęsa. Robiłam już kiedyś w podobnym stylu tort, ale to ciasto jest zdecydowanie delikatniejsze i mnie bardziej odpowiada. Ale żeby tak było jest jeden warunek – orzechy muszą być bardzo drobno zmielone.” 
  
  
 
 Przekładaniec orzechowo-jabłkowy Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm
 
 Biszkopt orzechowy – 2szt.
  2 x 2 jajka
  2 x 2 łyżki cukru
  2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
  2 x 1 łyżka mąki
  2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 Biszkopt klasyczny - 2 szt.
  2 x 2 jajka
  2 x 2 łyżki cukru
  2 x 2 łyżki mąki pszennej
  2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  sok z 1/2 cytryny
 
 Masa jabłkowa
 1kg jabłek
 2 łyżki cukru
 sok z 1 cytryny
 
 Krem orzechowy
  3 żółtka 
  1 jajko
  125g cukru
  3 łyżki mąki
  300ml mleka
  200g masła
  100g zmielonych orzechów włoskich
  1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
 
 Polewa:
  100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
  50g mlecznej czekolady
  100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
 
 Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.
 
 Na ciasto: ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy i dwa biszkopty klasyczne. 
 
 Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć folią i zostawić do schłodzenia. 
 Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.
 
 Teraz składamy wszystko w następującej kolejności. Na spód kładziemy jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarowujemy na nim połowę kremu orzechowego i przykrywamy biszkoptem klasycznym. Na niego wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim klasycznym biszkoptem. Pokrywamy go resztą kremu orzechowego i kładziemy drugi biszkopt orzechowy. Lekko dociskamy.
 
 Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.
 
 
            