Cynamonowa rolada chlebowa*

Zdjęcie - Cynamonowa rolada chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam straszną słabość do cynamonowych wypieków. Uwielbiam je tradycyjnie, na słodko, ale także w postaci lekko wytrawnych bułeczek i chlebów. Moim faworytem są jednak typowo szwedzkie, cynamonowe bułeczki (cinnamon buns), które podobnie jak moja dzisiejsza rolada składają się ze słodkiego ciasta, posmarowanego cynamonową mieszanką masła i cukru.

Poza tym, po prostu uwielbiam zapach jaki ta rolada roztacza po całym domu. Przenoszę się wtedy na chwilę do innego świata:)

Zdjęcie - Cynamonowa rolada chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cynamonowa rolada chlebowa

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 duża szczypta soli
  • ok. 150 ml ciepłego mleka
Do posmarowania
  • łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
Zdjęcie - Cynamonowa rolada chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj masło i zacznij zagniatać ciasto.
  2. Po wykorzystaniu masła, powoli zacznij dolewać ciepłe mleko, wciąż zagniatając ciasto.
  3. Zagniecione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie przyklejać się do palców. Takie ciasto zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  5. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra i na kształt prostokąta. Rozsmaruj po cieście masło na całej długości, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Zwiń w rolkę.
  6. Rolkę wyłóż na blachę do pieczenia, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Po upłynięciu czasu wyrastania, posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem, używając do tego pędzelka.
  9. Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie ok. 15 minut ciasto powinno już być bardzo brązowe, ale jeszcze nie upieczone w środku. Przykryj je folią do żywności na następne 15 minut.
  10. Spożywaj po wystudzeniu.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb żytni razowy z  ziarnami
2

Chleb żytni razowy z ziarnami…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu