Ryż z krówkowym mlekiem
Na chłodniejsze poranki (i nie tylko poranki!) polecam ryż arborio z krówkami. Bardzo słodki, rozpływający się w ustach i... krówkowy:) Idealny na leniwe śniadanie we dwoje, a i dzieci też nie nim pogardzą.
Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe". Polecam i przepis i książkę!
Ryż z krówkowym mlekiem
Składniki:
150 g ryżu arborio
100g cukru
2 jajka (koniecznie dobre i wiejskie!)
torebeczka cukru waniliowego
1 litr mleka
kilka krówek (5 wystarczy)
szczypta soli
garść płatków migdałowych
konfitura z malin
Zagotować wodę w rondelku, lekko ją posolić i wrzucić ryż do wrzątku na 3 minuty. Odcedzić. Krówki przeciąć na pół i dodać do mleka, całość doprowadzić do wrzenia. zamieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na 20 minut. Przecedzić do większego garnka, dodać ryż, cukier waniliowy, szczyptę soli i przez 25 minut gotować na małym ogniu. Jajka ubić z cukrem i powoli dodawać do mleka z ryżem, po czym podgrzewać przez 5 minut, ciągle mieszając (i nie doprowadzić do zagotowania!!!). Podawać w dużej misce albo w małych miseczkach, osobno podać zrumienione na suchej patelni płatki migdałowe i/lub konfiturę z malin.
Smacznego!