Racuszki drożdżowe- śniadaniowe
Ostatnio przechodzę przez jakąś fazę śniadaniowych placuszków. To pewnie po trochu wina pięknych truskawek, na które sezon jeszcze trwa, i mojej ochoty, aby już od rana nimi się delektować.
Tym razem usmażyłam drożdżowe racuszki, naprawdę szybkie w przygotowaniu, świetne także na zimno.
Racuszki drożdżowe- śniadaniowe
Składniki
- mąka pszenna - 200 g
- mleko - 250 ml
- drożdże instant - 3 g
- jajko - 1 szt
- sól - duższ szczypta
- cukier - 1,5 łyżki
- tłuszcz - do smażenia (olej)
- do podania
- truskawki -
- cukier puder -
- miód -
Sposób przygotowania
Drożdże połącz z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz z pozostałymi składnikami (zrobiłam to po prostu widelcem).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta, na złoty kolor.