Muffiny mocno czekoladowe
Lubicie czekoladę, bo ja bardzo a te muffiny są właśnie mocno czekoladowe i wilgotne z kremem również czekoladowy. Ładnie się prezentują, są idealne na poczęstunek dla gości. Polecam
- 125 ml oleju roślinnego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko (ok 66 g ze skorupką )
- 60 g kakao
- 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej w syropie
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej czekolady (wiórki)
Do miski wlać olej, jogurt dodać jajko, skórkę pomarańczową w syropie i wszystko wymieszać.
Do mokrych składników dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia - połączyć składniki
Na samym końcu mieszamy z wiórkami czekoladowymi i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek - można je wyłożyć papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25-30 minut. Robimy próbę tzw suchego patyczka może być widoczne kawałki ciasta ale, nie surowego.
krem czekoladowy
- 250 g masła
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki wiśniówki
Masło utrzeć na puszek dodać roztopioną czekoladę, kakao i wiśniówkę - zmiksować. Wstawić na chwilę do lodówki by lekko stężało, przełożyć do szprycy i wyciskać krem na muffiny udekorować czereśnią.
Smacznego
Wydrukuj przepisi jeszcze kilka fotek...