Muffiny mocno czekoladowe

Muffiny mocno czekoladowe

Zdjęcie - Muffiny mocno czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie czekoladę, bo ja bardzo a te muffiny są właśnie mocno czekoladowe i wilgotne z kremem również czekoladowy. Ładnie się prezentują, są idealne na poczęstunek dla gości. Polecam

  • 125 ml oleju roślinnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko (ok 66 g ze skorupką )
  • 60 g kakao
  • 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mlecznej czekolady (wiórki)

Do miski wlać olej, jogurt dodać jajko, skórkę pomarańczową w syropie i wszystko wymieszać.

Do mokrych składników dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia - połączyć składniki

Na samym końcu mieszamy z wiórkami czekoladowymi i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek - można je wyłożyć papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25-30 minut. Robimy próbę tzw suchego patyczka może być widoczne kawałki ciasta ale, nie surowego.

krem czekoladowy

  • 250 g masła 
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 2 łyżki wiśniówki

Masło utrzeć na puszek dodać roztopioną czekoladę, kakao i wiśniówkę - zmiksować.  Wstawić na chwilę do lodówki by lekko stężało, przełożyć do szprycy i wyciskać krem na muffiny udekorować czereśnią. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Muffiny mocno czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny mocno czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny mocno czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów