Chleb mleczny
Jeśli lubicie proste w smaku i nieskomplikowane chleby drożdżowe, to koniecznie musicie spróbować chleba mlecznego!
Gdy spróbujecie pierwszej kromki być może nie od razu poczujecie, że jest on na bazie mleka. Jednak przy każdym kęsie czuć jego specyficzny i delikatny mleczny posmak.
Jest mięciutki i przepyszny, a płatki owsiane na jego skórce świetnie do niego pasują. W przepisie przewidziałam jedynie 450 g mąki pszennej i już teraz tego żałuję. Gdybym przewidziała jak bardzo jest smaczny i jak szybko znika, upiekłabym go z podwójnej porcji
Od dziś na pewno będę częściej eksperymentować z mlekiem podczas wypieków chleba.
Chleb mleczny
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 20 g masła
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 250 ml mleka 1,5%
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków owsianych
- jajko
- Mąkę przesiewamy do wysokiej misy, dodajemy drożdże, cukier oraz sól.
- W rondelku gotujemy mleko, aby osiągnęło temperaturę 35-40 stopni.
- W drugim rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy.
- Mieszamy składniki w misce i stopniowo wlewamy letnie mleko.
- Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ciasto i dalej wyrabiamy. Po 8-10 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
- Kulę z ciasta wkładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i ponownie stawiamy w cieple, na 40 minut.
- Wyrośnięty bochenek nacinamy z wierzchu ostrym nożem, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy blachę z chlebem i pieczemy przez 30 minut.
- Wyciągamy, studzimy na kuchennej kratce.