Czekoladowe ciasto z galaretką

Czekoladowe ciasto z galaretką

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z galaretką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wilgotne, mocno czekoladowe i orzeźwiające z galaretką i owocami połączenie czekolady i lekko kwaskowych owoców to doskonałe połączenia - Polecam

źródło 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 50 g gorzkiej czekolady 70 % 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 70 ml oleju słonecznikowego 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 

Mleko podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia - przestudzić. 

Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Jajko ubić z cukrem na jasny krem następnie dodając olej, śmietanę i ekstrakt - całość zmiksować z przestudzonym mlekiem. Na końcu mieszamy z przesianymi składnikami i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku 160 C przez ok 25- 30 minut o tzw suchego patyczka.  Ciasto urośnie z lekką górką można to ściąć nożem lub jeszcze ciepłe odwrócić do góry dnem i z powrotem zapiąć w obręcz. 

Ponadto 

  • 35-40 dag owoców lata u mnie jagody i czerwona porzeczka 
  • 2 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody)

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody - wystudzić, schodzić na tyle aż galaretka stężeje na tyle że będzie można ją wyłożyć na owoce. ( zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto). 

Na wyłożone owoce na cieście wykładam galaretkę i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Ostrożnie wyciąć ciasto z obręczy i można podawać. 

Smacznego. 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z galaretką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów