Dzisiaj polecam pyszną, gęstą i pożywną zupę rodem z Węgier. Zupa, w której jest i mięso i warzywa i kluseczki. Zawartość kminku nadaje tej zupie charakteru i pysznego aromatu.
Autorem zupy pieczarkowej widocznej na zdjęciu jest mój mąż. Zaczął od prostych rzeczy, tak jak ta zupa, ale robił też już trudniejsze; wszystko wychodziło bardzo dobrze, więc bardzo się cieszę, że mam tak dobrego zmiennika w kuchni :)
Taka sobie niby prosta zupa a ile trzeba się natrudzić żeby ją zrobić . Co i w jakiej kolejności wrzucić, żeby uzyskać odpowiedni smak, który miał krupnik naszych babć lub mam??? I najważniejsza sprawa ile kaszy dodać, żeby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba???
Dzisiaj przedstawiam przepis na flaczki według przepisu mojej teściowej. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne, idealne na chłodne dni, polecam !
Zaczęło się od wędzonych żeberek.Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić.Pomyślałam o grochówce...ale ,że kobieta zmienną jest... to powstał żurek.
Zupa wzbogacona o suszone grzyby, które dodały niezwykłego aromatu, całkowicie inaczej smakowa niż mój "zwykły" krupnik. Ugotowałam jej dość spory gar i kiedy oznajmiłam mojemu synowi, że na drugi dzień na obiad będzie to samo - stwierdził, że nic szkodzi, bo grzybowy krupnik jest OK.
Jak szybko niekiedy zapominamy o najprostszych smakach z dzieciństwa! Zupy kalafiorowej nie jadłam już przysłowiowe 100 lat :) Uwielbiam ją: taka sycąca, lekko śmietanowa, lekko słodka - a przecież nie ma w niej cukru!
Spoglądam przez okno i zachwycam się jesienna paleta barw. Drzewa przybrały cudowne kolory: zółty, rudy, czerwony. Mimo zimna jest cudne. Dziś na rozgrzewkę zrobiłam sycącą, jesienną zupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień.
Zupa – krem z grzybów suszonych oraz mrożonych, które można zastąpić świeżymi pieczarkami. Pyszna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Wspaniale smakuje z grzankami czy zapiekana z serem. Polecam.