Szczi - rosyjska zupa z kiszonej kapusty
Według:
http://www.gastronom.ru/recipe/13170/shchi-iz-kisloj-kapusty
2 łyżki masła
1 liść laurowy
gałązki kopru
zielona pietruszka
3 ząbki czosnku
0,5 kg kapusty kiszonej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
5 dag selera
2 małe cebule
2 średnie marchewki
4 ziemniaki
0,5 kg wołowiny z kością
łyżeczka nasion kminku
łyżeczka nasion kopru
ziele angielskie, pieprz w ziarnach
sól do smaku
.
Oczyścić seler, jedną marchewkę i obrać jedną cebulę.
Do garnka z 2 l zimnej wody dodać mięso, zagotować, usunąć szumowiny, dodać warzywa. Gotować 1,5 godziny.
Kapustę pociąć na kawałki 1,5- 2 cm.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać kapustę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypać kminkiem i dusić pod przykryciem 30 min. W razie potrzeby kapustę podlewać lekko wodą.
Pozostałą cebulę pokroić na piórka, a marchew utrzeć na tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, dodać pieprz, koper i smażyć ok 10 min.
Do przesmażonych warzyw dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować 5 min.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce.
Ugotowane mięso wyjąć z bulionu, pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.
Bulion przecedzić, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki i mięso. Gotować razem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 min).
Następnie do zupy dodać przesmażoną kapustę, warzywa, zasmażkę, czosnek, liść laurowy, pieprz.
Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 min. Na koniec dodać sól do smaku.
Do gotowej zupy można dodać śmietanę.
0,5 kg kapusty jak na mój gust to zbyt duża ilość. Amatorzy mniej kwaśnych i mniej zawiesistych zup powinni zmniejszyć jej ilość.